Innovatie & Strategie

Windows
Surface Laptop Studio

Microsoft verstopt Surface Studio in nieuwe laptopvorm

Hele Surface-lijn vernieuwd voor Windows 11.

© Microsoft
23 september 2021

Hele Surface-lijn vernieuwd voor Windows 11.

Microsoft heeft gister een totaal van acht nieuwe Surface-producten aangekondigd, waaronder ook accessoires. Naast een muis van gerecycled plastic ook een kit met extra's voor mensen met lichamelijke beperkingen, en workstation Surface Studio gestoken in een hybride laptop/tabletgedaante. Designers, developers, gamers, gehandicapten; Microsoft wil zo inclusief mogelijk zijn.

Met de Surface Studio Laptop claimt het bedrijf weer een nieuwe productcategorie te hebben gecreëerd. Windows-topman Panos Panay benadrukte voor de hele lijn aan Surface-producten het ontwerp, de connectie met gebruikers en hun leven, plus aanpasbaarheid. De laptop/tablet die nu Microsofts krachtigste pc is, klapt open als een laptop, valt dan met scherm naar voren te schuiven waardoor het toetsenbord schuil gaat onder het schuin naar voren staande scherm. Vervolgens valt het scherm nog verder door te schuiven zodat het een tabletvorm krijgt, waarbij toetsenbord plus trackpad dus onder de achterkant van het scherm zitten.

Nieuwe inklapsmartphone

De Surface Studio Laptop is onthuld aan het eind van het persevenement van gisteravond. Daarvóór zijn onder meer de Surface Pro 8 onthuld, de derde generatie van instapmodel Surface Go, en de tweede uitvoering van de Surface Duo. Laatstgenoemde is een smartphone met dubbel, inklapbaar scherm dat Android draait. Microsoft benadrukt zijn verbeterde My Phone-app waarmee de Duo 2 kan aansluiten op Windows-pc's. Daarlangs zijn ook de Android-apps op de 5G-smartphone van Microsoft te bedienen op Windows. Dit is níet de beloofde emulatie van Android-apps óp Windows, wat niet op tijd klaar is voor de release van het besturingssysteem.

Met uitzondering van de Surface Duo 2 is bij de aangekondigde producten de link met Windows 11 benadrukt. Nieuwe functionaliteit en gebruiksgemak leunen op die aankomende nieuwe versie van Microsofts pc- en tabletbesturingssysteem. Dit omvat onder meer een automatisch opduikende tekentool wanneer de nieuwe Surface Slim Pen 2 wordt opgepakt door de gebruiker.

Focus op Windows 11

Naast nog functionaliteit als voelbare feedback tijdens schrijven of tekenen met de Microsoft-pen, dankzij een speciale G6-processor, belicht Microsoft ook verbeterde communicatiemogelijkheden. Dit kan door middel van Teams dat in Windows 11 standaard zit ingebouwd. Tijdens het persevenement noemden Microsoft-topmensen echter ook alternatieve middelen die mensen gebruiken: Zoom en WhatsApp. De Surface-hardware plus AI-toepassing in Windows 11 zorgt voor verbeterde weergave van beeld en geluid, ook bij storende factoren als tegenlicht, schaduw of omgevingsgeluid. Windows 11 komt op 5 oktober uit, en vanaf dan zijn ook de nieuwe Surface-producten verkrijgbaar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.