Management

Personal Tech
Surface Duo

Microsoft verkoopt weer smartphones

Surface Duo vanaf vandaag beschikbaar.

© Microsoft
10 september 2020

Surface Duo vanaf vandaag beschikbaar.

Microsoft start vandaag met de verkoop van de Surface Duo - de tweescherms Android smartphone. Of is het een tablet?

Driemaal is scheepsrecht, denken ze vermoedelijk bij Microsoft. Na de ontwikkeling van eigen smartphone-hardware, de overname van Nokia's high-end phone-divisie, hoopt het bedrijf nu op een daverend succes in de smartphonemarkt met de Surface Duo, de eerste zelfontwikkelde Microsoft-telefoon voor het Android-platform. Geïnteresseerden in de Benelux moeten nog wel even wachten, want de introductie is voorlopig alleen in Amerika en een aantal grote Europese afzetgebieden. De prijs bedraagt 1399 dollar, omgerekend circa 1200 euro.

Het toestel concurreert met de high-end toestellen met een geavanceerd vouwbaar scherm van onder meer Samsung en Huawei. Microsoft heeft echter gekozen voor twee losse schermen met daartussen een scharnier. Die geeft weliswaar een lelijke onderbreking in het uitgeklapte - tablet-achtige - scherm, maar lijkt gezien de problemen met vouwbare schermen, wel een robuuste keuze. In ieder geval kon Microsoft de schermen van gehard glas maken wat de kans op beschadigingen aanzienlijk vermindert.

Opmerkelijk is ook dat Microsoft er niet voor heeft gekozen een enkel scherm op de buitenzijde aan te brengen. Voor het gebruik moet het toestel dus als een ouderwetse clamshell-telefoon eerst worden geopend. Microsoft lijkt daarmee voor het dagelijks gebruik meer een elektronische variant van een Moleskin-journaalboekje voor ogen te hebben dan een toestel om mee te bellen. Het bedrijf vermijdt dan ook zelf de Surface Duo te omschrijven als een smartphone.

Timing is het belangrijkst

De 'making of' van de Surface Duo is een lang traject geweest dat in totaal zes jaar in beslag heeft genomen. Het was een persoonlijke queeste van Panos Panay, chief product officer bij Microsoft. The Verge heeft een uitgebreid verslag van de lange weg met flinke hobbels en tegenslagen. Een van de belangrijke lessen van de mislukte introductie van sommige Microsoft hardware én de successen van bijvoorbeeld de Xbox en andere Surface-hardware, is de timing, zegt Steven Bathiche, verantwoordelijk voor hardware innovation aan de Surface, Xbox en Hololens. Daarom werd de Surface Mini - een kleine tablet gebaseerd op Windows RT - nooit op de markt gebracht.

Nu is de tijd wel rijp voor de tweescherms smartphone, volgens Panay. De tijd zal het leren.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 14 september 2020 15:38

'Ja "Moleskin", natuurlijk, weet onmiddellijk wat je bedoelt.'

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.