Innovatie & Strategie

Windows
Windows 11

Microsoft start gefaseerde uitrol van Windows 11

Nieuw besturingssysteem nog niet voor alle apparaten beschikbaar.

© Microsoft
5 oktober 2021

Nieuw besturingssysteem nog niet voor alle apparaten beschikbaar.

Microsoft is begonnen met het gefaseerd uitrollen van Windows 11. De upgrade voor Windows 10 is echter nog niet voor alle apparaten beschikbaar. Via Windows Update is te controleren of Windows 11 al te verkrijgen is. Daarnaast is er een optie om het besturingssysteem handmatig te installeren, áls dat mag van Microsoft.

Windows 11 wordt als eerste uitgerold naar nieuw verkochte apparaten die in aanmerking komen voor de update, zo maakt Microsoft bekend in een blogbericht. Deze apparaten moeten tenminste Windows 10 versie 2004 (de lente-release van vorig jaar) draaien én de update van 14 september geïnstalleerd hebben. Daarnaast worden vanaf nu de eerste apparaten geleverd die Windows 11 al geïnstalleerd hebben staan. Laptops die al in gebruik zijn, zijn nu dus nog niet direct aan de beurt.

Microsoft monitort hoe goed de uitrol van Windows 11 verloopt, om op basis van die telemetriedata te bepalen hoe snel andere apparaten de OS-upgrade krijgen aangeboden. Naar verwachting hebben alle apparaten die in aanmerking komen halverwege 2022 de update aangeboden gekregen. Dat omvat expliciet níet alle huidige systemen met Windows 10.

Niet iedereen krijgt 11

Microsoft heeft enige tijd geleden al bekend gemaakt dat lang niet alle apparaten in aanmerking komen voor de gratis upgrade naar Windows 11. Zelfs apparaten die wel het vermogen hebben om de nieuwe versie van Windows te draaien, mogen dit niet altijd. Gisteren werd duidelijk dat ruim de helft van alle bedrijfs-pc's niet voldoet aan de minimumspecificaties die Microsoft heeft opgesteld.

Dat de lat zo hoog ligt, heeft volgens Microsoft te maken met drie ontwerpprincipes die het voor Windows 11 hanteert: betrouwbaarheid, beveiliging en compatibiliteit. Of een apparaat geschikt is voor Windows 11, is te controleren via de speciale PC Health Check-app. Ook kunnen gebruikers via Windows Update kijken of de upgrade van 10 naar 11 al beschikbaar is. 

Vernieuwd uiterlijk

Windows 11 heeft diverse veranderingen ten opzichte van Windows 10. Zo staat het startmenu voortaan in het midden van de taakbalk, in plaats van aan de linkerkant. Dat menu toont nu ook geen Live Tiles meer; de in Windows 8 geïntroduceerde bewegende app-tegeltjes in het touch-gerichte startmenu. Een andere vernieuwing in Windows 11 is de komst van Snap Layouts en Snap Groups, waarmee vensters snel in een hoek van een scherm of op de helft van het scherm geplaatst kunnen worden.

Verder was er enige tijd sprake van de optie om Android-apps te kunnen draaien op Windows 11. Maar in september werd duidelijk dat deze functionaliteit nog niet beschikbaar is bij de debuutrelease vandaag. Wanneer de functionaliteit wel verschijnt, is nog onduidelijk.

Teams vervangt Skype

Ook verdwijnen een aantal features uit Windows. Zo heeft Windows 11 niet langer spraakassistent Cortana in de versies voor consumenten. Daarnaast komt er nu echt een einde aan Microsofts bedrijfseigen browser Internet Explorer. Verder wordt de ooit overgenomen communicatie-app Skype vervangen door het zelfontwikkelde en zakelijk veelgebruikte Teams.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.