Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 11 voor meeste bedrijfspc's brug te ver

Meer dan de helft van alle bedrijfspc's voldoet niet aan de minimumspecificaties die Microsoft heeft opgesteld voor het gebruik van Windows 11.
Windows 11
© Microsoft
Microsoft

Het bedrijfsleven staat doorgaans toch al niet te dringen om als eerste een nieuw besturingssysteem te installeren. Maar al zouden beheerders daar wel voordeel in zien - het vergt een flinke investering in nieuwe hardware. Uit onderzoek van Lansweeper - specialist in asset management - blijkt dat van de workstations die in gebruik zijn bij bedrijven 55% niet geschikt is voor Windows 11.

Het bedrijf heeft bij het onderzoek zo'n 60.000 organisaties betrokken en 30 miljoen Windows-apparaten nagelopen op de hardwarespecificaties. Het belangrijkste struikelblok blijkt het CPU-vermogen te zijn. Slechts 44% voldoet aan de minimumeisen voor een upgrade. 52,5% van de bedrijfspc's heeft een Trusted Platform Module 2.0 (TPM). De meeste pc's - 91% - hebben voldoende Ram-geheugen.

Een ander probleem voor grotere bedrijven is dat Microsoft ook hoge eisen stelt wat betreft TPM aan de platformen voor virtual machines zoals die van VMware, Oracle VM Virtual Box en Microsofts eigen HyperV. Slechts 0,23% van alle virtual workstations heeft TPM 2.0 geïnstalleerd. Deze machines zijn doorgaans iets beter geschikt wat betreft CPU-capaciteit (45%), maar hebben minder vaak voldoende Ram-geheugen om aan de Windows 11-specs te kunnen voldoen (66%).

Bovendien heeft 98% van de servers een probleem met de specificaties als Microsoft een serverversie van het besturingssysteem uitbrengt met dezelfde minimumspecificaties.

Forse investering in drie jaar

Duidelijk is dus dat bedrijven en IT-beheer de komende jaren voor een forse upgradeklus staan, willen ze blijven voldoen aan de nieuwste beveiligingseisen en gebruik kunnen maken van de laatste vernieuwingen in het Microsoft-besturingssysteem. Die upgrade heeft een deadline: in oktober 2025 staakt Microsoft de ondersteuning van Windows 10.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in