Management

IT beheer
Windows 11

Windows 11 voor meeste bedrijfspc's brug te ver

Komende drie jaar forse upgrade-investering vereist

© Microsoft
4 oktober 2021

Komende drie jaar forse upgrade-investering vereist

Meer dan de helft van alle bedrijfspc's voldoet niet aan de minimumspecificaties die Microsoft heeft opgesteld voor het gebruik van Windows 11.

Het bedrijfsleven staat doorgaans toch al niet te dringen om als eerste een nieuw besturingssysteem te installeren. Maar al zouden beheerders daar wel voordeel in zien - het vergt een flinke investering in nieuwe hardware. Uit onderzoek van Lansweeper - specialist in asset management - blijkt dat van de workstations die in gebruik zijn bij bedrijven 55% niet geschikt is voor Windows 11.

Het bedrijf heeft bij het onderzoek zo'n 60.000 organisaties betrokken en 30 miljoen Windows-apparaten nagelopen op de hardwarespecificaties. Het belangrijkste struikelblok blijkt het CPU-vermogen te zijn. Slechts 44% voldoet aan de minimumeisen voor een upgrade. 52,5% van de bedrijfspc's heeft een Trusted Platform Module 2.0 (TPM). De meeste pc's - 91% - hebben voldoende Ram-geheugen.

Een ander probleem voor grotere bedrijven is dat Microsoft ook hoge eisen stelt wat betreft TPM aan de platformen voor virtual machines zoals die van VMware, Oracle VM Virtual Box en Microsofts eigen HyperV. Slechts 0,23% van alle virtual workstations heeft TPM 2.0 geïnstalleerd. Deze machines zijn doorgaans iets beter geschikt wat betreft CPU-capaciteit (45%), maar hebben minder vaak voldoende Ram-geheugen om aan de Windows 11-specs te kunnen voldoen (66%).

Bovendien heeft 98% van de servers een probleem met de specificaties als Microsoft een serverversie van het besturingssysteem uitbrengt met dezelfde minimumspecificaties.

Forse investering in drie jaar

Duidelijk is dus dat bedrijven en IT-beheer de komende jaren voor een forse upgradeklus staan, willen ze blijven voldoen aan de nieuwste beveiligingseisen en gebruik kunnen maken van de laatste vernieuwingen in het Microsoft-besturingssysteem. Die upgrade heeft een deadline: in oktober 2025 staakt Microsoft de ondersteuning van Windows 10.

5
Reacties
Bop 05 november 2021 12:50

Dit is puur commercieel voor MS om opnieuw aan licenties te verdienen.

Mijn PC van 5 jaar oud is prima voor Windows 10. Het is mijn eigen keuze om die te blijven gebruiken zolang die voldoet, 10 of 11 maakt niet uit.
Behalve dat ik nu van 11 uitgesloten wordt, en een onveilige situatie ingedreven wordt, of opnieuw duizenden euro's moet investeren.

Bovendien was beloofd dat 10 'eeuwig' mee zou gaan.

JGM van der Zanden 05 oktober 2021 02:17

Wat er mis mee is, is dat we dus niet zelf mogen beslissen of we onze PC's nog snel en veilig genoeg vinden. M.i. een vorm van illegale koppelverkoop.

Peter Mul 04 oktober 2021 14:11

Waar blijft het OS van Google?

Erwin1 04 oktober 2021 12:22

Nou, dan is er nog weinig aan de hand zou ik zeggen. Een PC van 1 of 2 jaar oud voldoet prima aan de eisen, en alles wat ouder is, is tot aan 2025 minstens 5 jaar oud, dus ook al prima aan vervanging toe. Ik zie het probleem niet.
Oke, tot voor kort kon je Windows 10 ook nog wel op een systeem van 10 jaar oud, met een Pentium Duo 2Ghz en 8 GB RAM aan de praat krijgen, en voor sommige omgevingen was dit ook nog wel enigszins werkbaar, maar wat is er mis met bepaalde minimale hardware eisen stellen voor een besturingssysteem ? Apple doet het al zolang als MacOS er is

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.