Development

Windows
Start-menu

Microsoft sleutelt aan Start-menu Windows 10

Interne testbuild Windows 10 uitgelekt: verklapt weer vernieuwd Start-menu.

© Microsoft
24 juli 2019

Interne testbuild Windows 10 uitgelekt: verklapt weer vernieuwd Start-menu.

Microsoft blijft werken aan het Start-menu van Windows 10, wat het eerder al heeft herzien. Na het debacle van het touch-gerichte Start-menu van Windows 8 heeft opvolger 10 al een lichte terugkeer naar het klassieke Start-menu gebracht. Uit een nu per ongeluk naar buiten gekomen testbuild van Windows 10 komt naar voren dat de Live Tegels van het Start-menu mogelijk worden geschrapt.

Microsoft heeft per abuis een interne testbuild van Windows 10 uitgerold naar testers buiten de eigen organisatie. Het gaat om een vroege, mogelijk geheel experimentele release van het doorlopend in ontwikkeling zijnde besturingssysteem. In dit specifieke geval gaat het om een aftakking die bedoeld is voor Microsofts Xbox-gameconsole. In plaats van intern testgebruik op die spelcomputer is de testbuild met nummer 18947 extern gedistribueerd.

Voor 32-bit devices?

De reikwijdte van dit onbedoelde lek is relatief beperkt doordat de distributie alleen is gedaan naar Windows Insider-testers die 32-bit apparaten gebruiken, meldt onder meer The Verge. Het gros van de pc's en ook x86-tablets is al geruime tijd over op 64-bit processors. Andere media, zoals Windows Central, stellen echter dat ook 64-bit computers de vroege build binnen hebben gekregen. Het zou hierbij ook gaan om externe testers in verschillende 'ringen' van Microsofts testprogramma Windows Insider. Daarbij kunnen testers zelf aangeven of ze relatief stabiele bèta-release of ook mogelijk instabiele alfa-releases willen uitproberen.

De nu uitgelekte Windows-build met aangepast Start-menu bevindt zich in de vroege alfa-fase, wat het zogeheten canary-kanaal is in Microsoft ontwikkeltraject. Het daarin aanwezige Start-menu heeft niet langer de Live Tiles; tegels die apps vertegenwoordigen en waarin realtime informatie getoond kan worden. Windows 8 heeft deze visualisatie voor applicaties, en online-content daarvan, naar de grotere markt gebracht. Het ten onder gegane Windows Phone van Microsoft heeft de tiles-aanpak gepionierd. Een uitdijende discussiethread op forumsite Reddit belicht de premature release van de canary-build, die dus nog niet eens intern is getest door Microsoft.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.