Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw Start-menu in komende Windows 10-release

Vlak voor de kerst heeft Microsoft nog een proefversie uitgebracht van een toekomstige Windows 10-release. Deze Insider Preview heeft build-nummer 18305 en zou in de eerste helft van 2019 tot een algemene release moeten leiden. Onder de vernieuwingen bevindt zich ook een herziening van het Start-menu, dat al sinds Windows 8 omstreden is.
Windows 10 nieuw Start-menu
© Microsoft
Microsoft

Windows 10 heeft al een Start-menu dat minder op touchbediening is gericht dan wat Windows 8 aanvankelijk had. Ook heeft de huidige, constant bijgewerkte, Windows-versie drie jaar terug nog een opknapbeurt voor zijn Start-menu gekregen. Nu is het opnieuw tijd voor een menuverandering, wat Microsoft betreft.

Feedback van gebruikers

Dit op basis van feedback van gebruikers, zo kondigt het bedrijf aan bij de verse bèta-release die nu beschikbaar is voor testers. Deze zogeheten Windows Insiders krijgen met de nieuwe testbuild een vereenvoudigd Start-menu, dat na installatie (dan wel upgrade vanaf een eerdere testbuild) echter niet meteen geactiveerd is. Microsoft wil dat gebruikers 'alles aantreffen zoals ze het hebben achtergelaten'.

De nieuwe layout van het Start-menu bestaat uit een enkele kolom waarin dan een kleiner aantal top-level app-tegels te zien is. Microsoft zegt beheerders toe dat het vereenvoudigde ontwerp er ook in toegespitste uitvoering is voor gebruikers in het bedrijfsleven en in de onderwijswereld.

Ontwikkelcyclus en bugs

Microsoft benadrukt voor de nu vrijgegeven Insider Preview dat deze release nog vroeg in de ontwikkelcyclus zit en dat er dus bugs in kunnen zitten. Deze kunnen "pijnlijk zijn voor sommigen", schrijven Microsoft-managers Dona Sarkar en Brandon LeBlanc in de blogpost over de nieuwe bèta-release. "Als je hier niet comfortabel mee bent, wil je misschien overwegen om over te schakelen naar de Slow ring. Slow ring builds zullen van hogere kwaliteit zijn."

De Windows-maker hanteert in zijn constante ontwikkeling van het besturingssysteem verschillende 'kanalen', rings genoemd. In de ene worden vernieuwingen sneller uitgebracht dan in de andere, met navenante consequenties voor de codekwaliteit. Uiteindelijk volgt na diverse Insider-releases een publieke versie, die enige tijd later (na nog aanvullende updates en fixes) rijp wordt verklaard voor (groot)zakelijk gebruik.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in