Development

Software-ontwikkeling
Surface Duo

Microsoft publiceert tools voor app-ontwikkeling op Surface Duo

SDK voor Surface Neo volgt in februari.

© Microsoft
23 januari 2020

SDK voor Surface Neo volgt in februari.

Microsoft heeft de eerste software developer kit (SDK) voor het ontwikkelen van apps voor zijn dualscreen-apparaten gepubliceerd. Het gaat om een 'preview SDK' voor de in november onthulde Surface Duo, een tweescherms-smartphone die op Android draait. Met de SDK toont Microsoft ook hoe apps het tweede beschikbare scherm in kunnen zetten.

Een SDK bestaat uit diverse tools om apps voor apparaten te ontwikkelen. In dit geval gaat het om Native Java API's om de ontwikkeling voor de twee schermen van de Surface Duo te ondersteunen en een emulator met een preview van de Surface Duo. 

Apps op de Surface Duo nemen standaard slechts één scherm in beslag. Het idee is dat er zo twee apps naast elkaar gedraaid kunnen worden, ieder op één scherm. Gebruikers kunnen er vervolgens zelf voor kiezen om een app groter te maken, zodat het beide schermen gebruikt. Een app kan echter niet zelf afdwingen dat het twee schermen in beslag neemt. 

Microsoft biedt ook een aantal alternatieve patroonideeën om de twee schermen goed te gebruiken. Ontwikkelaars kunnen hun apps zelf aanpassen om gebruik te maken van deze voorgestelde layouts. 

Surface Duo schermideeën

Webstandaarden en meer SDK's volgen

Microsoft zit in de tussentijd niet stil. Het bedrijf werkt bijvoorbeeld aan nieuwe webstandaarden voor de twee schermen, die moeten resulteren in API's voor ontwikkelaars. Met die API's kunnen apparaten met twee schermen eenvoudig gedetecteerd worden, waarna een website bijvoorbeeld aangepast kan worden naar die layout. De eerste preview builds van Microsoft Edge met deze API's moeten "binnenkort" verschijnen. 

Daarnaast werkt Microsoft aan een Windows SDK speciaal voor apparaten met twee schermen. Die is bijvoorbeeld te gebruiken voor de eveneens in november onthulde Surface Neo. De Surface Neo is een tablet met twee schermen die op een speciale versie van Windows 10 draait: Windows 10X. De SDK voor dit apparaat verschijnt op 11 februari. 

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.