Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft publiceert tools voor app-ontwikkeling op Surface Duo

Microsoft heeft de eerste software developer kit (SDK) voor het ontwikkelen van apps voor zijn dualscreen-apparaten gepubliceerd. Het gaat om een 'preview SDK' voor de in november onthulde Surface Duo, een tweescherms-smartphone die op Android draait. Met de SDK toont Microsoft ook hoe apps het tweede beschikbare scherm in kunnen zetten.
Microsoft smartphone 2019
© Microsoft
Microsoft

Een SDK bestaat uit diverse tools om apps voor apparaten te ontwikkelen. In dit geval gaat het om Native Java API's om de ontwikkeling voor de twee schermen van de Surface Duo te ondersteunen en een emulator met een preview van de Surface Duo.

Apps op de Surface Duo nemen standaard slechts één scherm in beslag. Het idee is dat er zo twee apps naast elkaar gedraaid kunnen worden, ieder op één scherm. Gebruikers kunnen er vervolgens zelf voor kiezen om een app groter te maken, zodat het beide schermen gebruikt. Een app kan echter niet zelf afdwingen dat het twee schermen in beslag neemt. 

Microsoft biedt ook een aantal alternatieve patroonideeën om de twee schermen goed te gebruiken. Ontwikkelaars kunnen hun apps zelf aanpassen om gebruik te maken van deze voorgestelde layouts. 

Surface Duo schermideeën
Surface Duo schermideeën

Webstandaarden en meer SDK's volgen

Microsoft zit in de tussentijd niet stil. Het bedrijf werkt bijvoorbeeld aan nieuwe webstandaarden voor de twee schermen, die moeten resulteren in API's voor ontwikkelaars. Met die API's kunnen apparaten met twee schermen eenvoudig gedetecteerd worden, waarna een website bijvoorbeeld aangepast kan worden naar die layout. De eerste preview builds van Microsoft Edge met deze API's moeten "binnenkort" verschijnen. 

Daarnaast werkt Microsoft aan een Windows SDK speciaal voor apparaten met twee schermen. Die is bijvoorbeeld te gebruiken voor de eveneens in november onthulde Surface Neo. De Surface Neo is een tablet met twee schermen die op een speciale versie van Windows 10 draait: Windows 10X. De SDK voor dit apparaat verschijnt op 11 februari. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in