Beheer

Cloud
Teams

Microsoft leidt Teams-verkeer om vanwege storing

Configuratieverandering saboteert 'user presence' in Teams en zet Microsoft aan tot verkeersomleiding.

© Microsoft
6 mei 2020

Configuratieverandering saboteert 'user presence' in Teams en zet Microsoft aan tot verkeersomleiding.

Het begon met een probleem waarbij gebruikers van Teams niet in die app konden zien of andere gebruikers wel of niet beschikbaar waren. Aanvankelijk leek het vooral gebruikers in Noord-Amerika te raken, maar dat moest Microsoft al snel bijstellen. "Aanvullende meldingen en telemetrie geven aan dat deze gebeurtenis elke gebruiker wereldwijd kan raken." Terwijl de oorzaak werd opgespoord, is Microsoft overgegaan tot het omleiden van Teams-dataverkeer.

"We onderzoeken een issue waarbij gebruikers mogelijk niet in staat zijn om presence-informatie in Microsoft Teams te zien. De kwestie lijkt voornamelijk gebruikers in Noord-Amerika te raken", zo begon Microsofts initiële melding van dit probleem. De tweet van gisteravond Nederlandse tijd is nog geen uur later gevolgd door een correctie: de storing is niet beperkt gebleven tot de VS en Canada. "Aanvullende meldingen en telemetrie geven aan dat deze gebeurtenis elke gebruiker wereldwijd kan raken." Reacties op Microsofts tweet onderschrijven deze bredere scope; gebruikers uit diverse landen melden dat hun Teams-gebruik ook is geraakt door deze storing.

Configuratiefout in de cloud

Vervolgens is uit opeenvolgende statusupdates gebleken dat de oorzaak schuilt in een configuratieverandering die Microsoft zelf heeft aangebracht in zijn systemen. Daardoor is een piek in geheugengebruik ontstaan op de cloudsystemen die de Teams-aanbieder gebruikt voor het verwerken van verzoeken voor gebruikersaanwezigheid. Daarop heeft Microsoft besloten om de bewuste verandering in de configuratie terug te draaien.

Dat herstelwerk kostte echter tijd terwijl gebruikers ondertussen nog last hadden van de storing. Voor een betere aanpak van deze storing heeft Microsoft besloten om netwerkverkeer om te leiden. "In een poging om de impact efficiënter te mitigeren, failen we verkeer over naar alternatieve infrastructuur", tweette MSFT365Status vannacht. Daarbij is de cloudaanbieder de dienst blijven monitoren. Enkele uren later wist dit Twitter-account van Microsoft te melden dat de genomen maatregelen succes hebben om de impact van de storing te beperken.

Herstart voor infrastructuur

Naast het terugdraaien van de configuratiewijziging en het omleiden van Teams-verkeer omvatten deze maatregelen ook het herstarten van getroffen infrastructuur. Beheerders bij organisaties die Microsoft 365 (voorheen Office 365) gebruiken, kunnen meer details vinden in het beheerportaal in bulletin TM212081, heeft Microsoft telkens gemeld. Enkele gebruikers hebben gereageerd dat dat informatiebulletin niet direct vindbaar was, en dat het aanvankelijk niet beschikbaar was.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.