Development

Software-ontwikkeling
GitHub Microsoft

Microsoft hamert op GitHub-belofte

GitHub blijft onafhankelijk, open en geheel gericht op developers, belooft Microsoft die nu de overname rond heeft.

Chris Wanstrath, Nat Friedman, Satya Nadella © Microsoft
29 oktober 2018

GitHub blijft onafhankelijk, open en geheel gericht op developers, belooft Microsoft die nu de overname rond heeft.

Softwarereus Microsoft herhaalt de eerder afgegeven geruststelling voor zijn nieuwste aanwinst: GitHub. De overname van die repository-site voor moderne software-ontwikkeling is nu formeel afgerond. Terwijl GitHub als onafhankelijke entiteit zal opereren, gaat het wel samenwerken met Microsoft voor enkele strategische doelen van de Windows-maker en cloudaanbieder.

Zo gaan de twee bedrijven, waarbij de één formeel valt onder de ander, hun krachten bundelen om developers meer mogelijkheden te geven om meer te bereiken met hun ontwikkelwerk. Deze zogeheten empowerment moet gelden voor elke fase van de development lifecycle, zo geeft Microsoft nu aan in de korte aankondiging van de overname-afronding. Daarin stelt de nieuwe eigenaar ook dat het zijn tools en services voor developers naar een breder publiek gaat brengen.

Dankzij Linux

Ook gaan Microsoft en GitHub samenwerken om grootzakelijk gebruik van de developmentsite aan te jagen. GitHub is een online-dienst gebaseerd op ontwikkel- en versiebeheersoftware Git, die gedistribueerde samenwerking aan softwaredevelopment faciliteert. Git is oorspronkelijk ontwikkeld door Linux-maker Linus Torvalds. De bekende open source ontwikkelaar heeft Git gemaakt om het ontwikkelwerk aan Windows-concurrent Linux te verbeteren.

Microsoft is dit voorbeeld gevolgd: het is voor zijn eigen ontwikkeling van Windows overgegaan op Git. Bij de overheveling van zo'n 300 gigabyte aan broncode liep Git wel tegen enkele grenzen aan. De tool moest dus wat opschalen, waarvoor Microsoft ontwikkelwerk heeft verricht en weer bijgedragen aan de open source developmentsoftware. Hiervoor is de Windows-maker dus afgestapt van zijn zelfontwikkelde platform voor versiecontrole en software-ontwikkeling.

Grote én kleine verbeteringen

GitHubs nieuwe CEO, de van Microsoft afkomstige developer Nat Friedman, begint vandaag in zijn nieuwe rol. De Linux-ontwikkelaar, die middels een overname ooit aan boord is gekomen bij Microsofts aloude concurrent Novell, belooft developers veel verbeteringen om hun werk te vergemakkelijken. Dit omvat naast grote dingen ook aandacht voor details. Friedman noemt expliciet het 'paper cuts project' van GitHub wat een directe samenwerking is met de gemeenschap van GitHub-developers om kleine ergernissen, vertragingen en inefficiënties aan te pakken.

1
Reacties
Harm Frielink 29 oktober 2018 13:45

Microsoft kan veel (blijven) beloven, inmiddels zijn de meeste ontwikkelaars bij GitHub weg en naar GitLab gemigreerd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.