Innovatie & Strategie

Software-ontwikkeling
Microsoft GitHub

GitHub-koop geeft Microsoft breder bereik

De kogel is door de kerk: Microsoft neemt GitHub over. Developers wordt empowerment beloofd en de koper kijkt naar nieuwe doelgroepen.

© GitHub
4 juni 2018

De kogel is door de kerk: Microsoft neemt GitHub over. Developers wordt empowerment beloofd en de koper kijkt naar nieuwe doelgroepen.

"Toen GitHub tien jaar geleden werd gelanceerd, had ik me nooit deze kop kunnen voorstellen", blogt mede-oprichter en CEO Chris Wanstrath van GitHub. Hij uit zijn opwinding over de overname van zijn bedrijf door het grote Microsoft. Hij verzekert de wereld dat het Microsoft van nu niet valt te vergelijken met de softwarereus van toen. Net zoals de wereld van en voor developers enorm is veranderd.

Tien jaar terug was Git een krachtige tool voor een niche-publiek, zo schrijft Wanstrath. "Clouds waren slechts dingen in de lucht en Microsoft was een heel ander bedrijf. Open source en business, zo zeiden mensen toen, gingen net zo 'goed' samen als olie en water." De oprichters en medewerkers van GitHub waren het niet eens met dat laatste en hebben eigenwijs een bedrijf opgezet op, rondom en voor open source. Met zeker oog voor zakelijk gebruik.

Open source in business

"Wij hadden open source al een hele tijd met succes gebruikt in een zakelijke omgeving. Wat we echt nodig hadden, was een makkelijkere manier om met anderen te werken. Ongeacht of de code publiek, privaat of iets er tussenin was." Het door Linus Torvalds ontwikkelde Git was een in aanmerking komende tool, maar het ontbrak nog aan het één en ander. Dus hebben Wanstrath en zijn kompanen dat zelf ontwikkeld en weer gedeeld met de wereld.

Microsoft haakt hier nu op aan, na eerst al vergaande samenwerking met GitHub. De overname heeft een waarde van 7,5 miljard dollar en dit bedrag wordt betaald in aandelen Microsoft. De overeenkomst wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond. De nieuwe eigenaar doet developers de belofte van meer empowerment en zegt toe de groei van GitHub verder te versnellen. CEO Satya Nadella stelt dat Microsoft een developer-first bedrijf is. "We erkennen de verantwoordelijkheid voor de gemeenschap die we op ons nemen met deze overeenkomst", verklaart hij over de overname.

Openheidsbelofte

"We zullen ons beste beentje voorzetten om elke developer in staat te stellen om te bouwen, om te innoveren en om de grootste uitdagingen van de wereld op te lossen." Daarbij geeft Microsoft ook direct aan dat het zijn nieuwste aanwinst gaat gebruiken om zijn diensten naar nieuwe doelgroepen te brengen. Terwijl dit streven niet wordt gespecificeerd, stelt het bedrijf wel gerust dat het niet aan uitsluiting zal doen. GitHub blijft open en onafhankelijk: "Developers blijven in staat om de programmeertalen, tools en besturingssytemen van hun keuze te blijven gebruiken voor hun projecten. En ze zullen in staat blijven om hun code uit te rollen naar elk besturingssysteem, elke cloud en elk apparaat."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.