Management

Juridische zaken
meta

Meta zet AR-filters voor Facebook en Instagram uit na uitspraak Clearview AI

Techreus vreest voor 'onnodige en afleidende' rechtszaken.

© Shutterstock Dennis Diatel
12 mei 2022

Techreus vreest voor 'onnodige en afleidende' rechtszaken.

Meta heeft augmented reality-filters voor Facebook en Instagram in de Amerikaanse staten Texas en Illinois uitgeschakeld. Het besluit volgt na een schikking bij de federale rechter, waarbij Clearview toezegde geen gezichtsherkenningssoftware meer te verkopen.

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, meldt aan Cnet dat de AR-technologie "geen gezichtsherkenning is”. Toch stopt het bedrijf tijdelijk met zijn AR-filters en avatars om "onnodige en afleidende rechtszaken" te voorkomen.

De beslissing volgt een dag nadat er in de staat Illinois een schikking werd getroffen rondom Clearview AI, een gezichtsherkenningsbedrijf dat zijn database aan particuliere bedrijven verkocht.

Meta meldt dat het aan de slag gaat met een opt-in-mogelijkheid, zodat de AR-effecten binnenkort terug kunnen keren naar de platforms. AR-effecten zijn in Texas en illinois ook uitgeschakeld in Messenger, Messenger Kids, Facebook en Portal. Het bedrijf benadrukt echter dat de technologie geen gezichtsherkenningstechnologie is en niet wordt gebruikt voor identificatiedoeleinden.

Vorige rechtszaken

Facebook verloor vorig jaar nog een rechtszaak over gezichtsherkenningstechnologie, waarbij een rechter in Illinois een schadevergoeding van 650 miljoen dollar toekende aan gebruikers.

Ook in Texas werd Facebook aangeklaagd voor het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie, waarbij gesteld werd dat er niet op de juiste manier toestemming is gegeven voor de biometrische gegevens. Het bedrijf stopte naar aanleiding daarvan met zijn gezichtsherkenningssysteem af en verwijderde de gezichtsscangegevens van meer dan 1 miljard gebruikers.

Lees meer over
1
Reacties
Pietertje 12 mei 2022 12:23

"Afleidende rechtszaken". Dat vind ik een goeie. We kunnen het meta-new speak noemen. AR interpreteert de volledige omgeving dus een gezicht net zo goed als de koffiepot die op tafel staat. Net als ANPR camera's "toevallig" ook bestuurders registreren. Dus we kunnen kiezen uit staats-gezichtsherkenning of commerciële gezichtsherkenning. Of beide. En we spreken niet over 5 gebruikers zoals uit de laatste zin van het artikel blijkt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.