Overslaan en naar de inhoud gaan

Omstreden gezichtsherkenning Clearview verder aan banden gelegd

De gewraakte gezichtsherkenningssoftware Clearview wordt door leverancier Clearwater voortaan niet meer verkocht aan commerciële partijen en individuele klanten. Dit is het gevolg van een schikking bij een federale rechter in de Amerikaanse staat Illinois.
Clearview AI
© Shutterstock
Shutterstock

Clearview maakt gebruik van een gigantische dataset met foto's van personen die is verkregen door het kopiëren van afbeeldingen uit publiek toegankelijke internetdiensten zoals sociale media. Aanvankelijk maakten Amerikaanse opsporingsdiensten en politie dankbaar gebruik van het beschikbare zoekhulpmiddel om verdachte personen te identificeren.

Na protesten en acties vanuit het Amerikaanse congres hebben veel van deze Amerikaanse overheidsorganisaties toegezegd te stoppen met hun gebruik van de Clearview-diensten. Onlangs kwam Clearview opnieuw in het nieuws toen duidelijk werd dat de technologie beschikbaar werd gesteld aan de Oekraïense overheid om Russische spionnen en omgekomen Russische soldaten te identificeren. Clearview maakte daartoe gebruik van miljarden foto's die waren opgehaald vanaf het Russische sociale platform Vkontakte.

Al boetes uitgedeeld

De Amerikaanse burgerbewegingen American Civil Liberties Union (ACLU) en Mujeres Latinas en Acción spanden in 2020 al een rechtszaak aan tegen Clearwater en andere bedrijven die gezichtsherkenning inzetten. Op basis van de Biometric Information Privacy Act (BIPA) uit 2008 werden al boetes uitgedeeld aan onder meer Facebook, dat instemde 550 miljoen dollar te betalen in een schikking.

In de schikking van Clearwater die gisteren is bekrachtigd door de federale rechter, heeft de leverancier toegezegd de omstreden diensten niet meer te leveren aan commerciële partijen en individuen in heel de Verenigde Staten. Bovendien levert Clearwater minimaal vijf jaar niet meer aan de lokale overheden en politie in Illinois.

De aanklagers zien de schikking als een grote overwinning, hoewel Clearwater nog altijd diensten blijft leveren aan overheidsorganisaties buiten de staat Illinois en aan wie maar wil buiten de VS.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in