Management

Artificial Intelligence
Facial Recognition

Oekraïne gebruikt gezichtsherkenning van Clearview AI

Omstreden software niet geleverd aan Rusland.

© Shutterstock Andrey_Popov
14 maart 2022

Omstreden software niet geleverd aan Rusland.

Het ministerie van Defensie van Oekraïne gaat gezichtsherkenning inzetten om sleutelfiguren tijdens de Russische invasie in het land te traceren.

Het AI-systeem wordt onder meer getraind op een database met 2 miljard foto's van het Russische sociaal netwerk Vkontakte, dat actief is in  Rusland, Oekraïne, Azerbeidzjan, Kazachstan, Moldavië, Wit-Rusland en Israël. In totaal zouden er zo'n 10 miljard foto's beschikbaar zijn, meldt persbureau Reuters. Het is onduidelijk of Vkontakte toestemming heeft gegeven voor het gebruik van het beeldmateriaal.

De gezichtsherkenning komt van het Amerikaanse bedrijf Clearview AI, dat de technologie naar eigen zeggen gratis heeft aangeboden aan de Oekraïense overheid. Clearview AI levert niet aan Russische opsporingsdiensten.Het systeem zou ook ingezet kunnen worden op nepnieuws en propaganda op te sporen, maar ook om slachtoffers en vermiste familie van vluchtelingen te identificeren.

Trainen op publiek beschikbare beeld

Clearview AI raakte in opspraak nadat het bedrijf bij veel Amerikaanse politiekorpsen en opsporingsdiensten werd ingezet. Daarbij kwam naar boven dat het bedrijf het systeem trainde op veel publiek beschikbare afbeeldingen, zoals YouTube en Facebook. Het US Patent and Trademark Office verleende het bedrijf zelfs een patent op de technologie.

Het systeem geeft hits op mensen die gelijkenis vertonen en werd ook als zodanig bij de opsporing in de VS en Canada ingezet. Na een hack bij Clearview twee jaar geleden, werd duidelijk dat het bedrijf ook al klanten buiten het Amerikaanse continent had. De Nederlandse overheid heeft overigens altijd ontkend Clearview-software in te zetten.

De Amerikaanse opsporingsdiensten bleken het systeem steeds makkelijker in te zetten, waardoor ook onschuldige mensen werden opgepakt. Daarop ontstond groot protest en hebben verschillende staten, waaronder Californië, het gebruik van gezichtsherkenning in de ban gedaan.

1
Reacties
Bop 11 mei 2022 19:26

Misschien Russische oorlogsmisdadigers ermee opsporen?

Plunderaars, verkrachters, moordenaars, ...

Begin met dat enge mannetje in het Kremlin.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.