Overslaan en naar de inhoud gaan

Meer tech-innovatie bij Nederlandse bedrijven

Nederland telt steeds meer technologisch vernieuwende bedrijven. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het aantal ondernemingen met innovaties in de periode 2014-2016 gestegen naar bijna 20.000, oftewel bijna duizend meer dan in de periode 2012-2014.
Innovatie
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Dat meldt het CBS op basis van de tweejaarlijkse Community Innovation Survey onder bedrijven met 10 of meer werkzame personen en op basis van de jaarlijkse R&D-enquête. De hierbij gemeten innovaties bij en door bedrijven betreffen nieuwe of sterk verbeterde producten of productieprocessen. Het gaat hierbij niet puur en alleen om ICT-innovatie, maar ook 'traditioneel technologische' verbeteringen en vernieuwingen.

Vetarme mayo en 3D-printen

In de industrie nam het aandeel bedrijven dat innoveerde het meest toe: van 49 naar 55 procent. Vindingen in de voedingsindustrie zijn bijvoorbeeld het ontwikkelen van margarines met minder verzadigd vet of vetarme mayonaise. Voorbeelden in de maakindustrie zijn 3D-printen en het produceren van duurzaam textiel.

Het CBS meldt dat 38 procent van de Nederlandse bedrijven met 10 of meer werkzame personen actief bezig was met technologische innovaties. "Dat is vrijwel hetzelfde als in de periode 2012-2014, maar in de periode 2010-2012 lag dit nog op 31 procent", aldus de Nederlandse statistiekenorganisatie in zijn persbericht. Verder is het aandeel bedrijven dat in de periode 2014-2016 technologische innovaties daadwerkelijk realiseerde gestegen van 34 naar 36 procent.

Miljardeninvesteringen

Al die innovatie kost ook veel geld. In 2017 spendeerden bedrijven, instellingen en hoger onderwijs 14,7 miljard euro aan onderzoek en ontwikkeling (R&D). Dat was het jaar ervoor nog 14,1 miljard euro. Hierbij hebben zowel bedrijven als ook instellingen en hoger onderwijs hun uitgaven opgevoerd. Bedrijven van 8,242 miljard naar 8,626 miljard euro, instellingen van 1,596 miljard naar 1,674 miljard euro, en hoger onderwijs van 4,304 miljard naar 4,375 miljard euro.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in