Innovatie & Strategie

Cloud
datacenter

Meer cloudhardware verkocht dan traditionele ICT

Bestedingen aan cloudinfrastructuur streven traditionele uitgaven aan hardware voorbij.

© Google
14 januari 2019

Bestedingen aan cloudinfrastructuur streven traditionele uitgaven aan hardware voorbij.

De opkomst van cloud computing zet on-premise ICT in de schaduw. Uitgaven aan servers, enterprise storage en netwerkapparatuur voor cloudomgevingen zijn nu voor het eerst groter dan traditionele ICT-bestedingen. Dit meldt onderzoeksbureau IDC.

IDC houdt de omzet van ICT-leveranciers bij en maakt daarbij onderscheid tussen leveringen aan cloudaanbieders en aan reguliere ICT-afnemers. De geboekte financiële resultaten uit de verkoop van IT-infrastructuurproducten voor cloudomgevingen is in het derde kwartaal van vorig jaar maar liefst 47,2 procent gestegen. Dit is ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder en omvat zowel publieke als ook private clouds. De gemeten omzet komt uit op 16,8 miljard dollar.

Publiek, private, on-premise

Hierbij voeren publieke clouds de omzet aan, aldus IDC. De uitgaven per kwartaal aan hardware voor public clouds bedragen 12,1 miljard in het derde kwartaal van 2018. Dat vertegenwoordigt een groei van 56,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017. De uitgaven aan infrastructuur voor private clouds is 'slechts' 28,3 procent gegroeid en uitgekomen op 4,7 miljard dollar in het derde kwartaal van afgelopen jaar.

In die periode is de totale verkoop van ICT-hardware voor cloudgebruik groter uitgekomen dan de omzet uit verkoop voor traditionele IT-omgevingen. Cloud is goed voor 50,9 procent van de wereldwijde leveranciersomzet uit ICT-infrastructuur. Dit dankzij een jaar-op-jaar groei van 43,6 procent. Over heel 2018 genomen, is cloud qua hardwarebestedingen echter nog net kleiner dan traditionele, on-premise IT. Cloud komt volgens IDC uit op 47,4 procent van de omzet.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.