Loopbaan

Carriere
Microsoft

Massaontslagen bij Microsoft: 10.000 banen geschrapt

Toch blijft bedrijf nieuwe mensen aannemen. 

Microsoft hoofdkantoor Redmond © Shutterstock VDB Photos
18 januari 2023

Toch blijft bedrijf nieuwe mensen aannemen. 

Microsoft gaat dit jaar in totaal 10.000 banen schrappen. Dat heeft CEO Satya Nadella aangekondigd in een blogbericht. Het forse aantal komt neer op zo'n 5% van het wereldwijde personeelsbestand van het bedrijf.

Nadella legt in het blogbericht uit dat de digitale wereld flink is veranderd, onder meer op het gebied van uitgaven. "We zagen klanten tijdens de pandemie hun digitale uitgaven versnellen, maar we zien nu dat ze die digitale uitgaven optimaliseren, zodat ze meer met minder kunnen doen", aldus de CEO.

Daarnaast zijn organisaties in sommige delen van de wereld en in sommige sectoren volgens hem voorzichtiger geworden, met het oog op een potentiële recessie. En tot slot ontwikkelt AI zich tot een steeds hoger niveau, wat leidt tot de "volgende grote golf in computing". Microsoft zelf is ook flink actief op dat gebied; voor zijn Azure-cloudaanbod maar ook voor zijn Office-applicaties.

Al deze zaken hebben er nu dus toe geleid dat de Azure-, Office- en Windows-aanbieder zijn personeelsbestand verkleint. De bedoeling is dat aan het einde van het derde kwartaal van dit fiscale jaar 10.000 banen geschrapt zijn, zodat de kostenstructuur van Microsoft meer overeenkomt met de omzet en waar de klantvraag zit, aldus Nadella. Een aantal mensen heeft vandaag al een ontslagbericht gekregen. Om hoeveel mensen het gaat, is onduidelijk. 

Strategisch investeren

Daarnaast zegt Nadella dat Microsoft blijft investeren in "strategische gebieden voor onze toekomst". Dat betekent volgens hem dat het kapitaal en talent gealloceerd worden naar gebieden met groei en concurrentievermogen op de lange termijn. In andere gebieden wordt de broekriem juist aangetrokken. 

Een onderdeel van die strategie is dat er nu niet alleen mensen worden ontslagen, maar dat Microsoft ook nog altijd nieuwe mensen blijft aannemen. Dat aantrekken van personeel gebeurt dan dus alleen in die "strategische gebieden". Om wat voor takken het precies gaat, heeft de CEO niet bekendgemaakt.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.