Overslaan en naar de inhoud gaan

Amazon schrapt ruim 18.000 banen

Webwinkelconcern Amazon gaat meer dan 18.000 banen schrappen. Dat heeft topman Andy Jassy aan de medewerkers laten weten. Het gaat om de grootste banenreductie in de geschiedenis van Amazon en is een nieuw signaal dat grote techbedrijven een omslag doormaken. In de sector zijn de laatste maanden al verschillende grote ontslagrondes aangekondigd.
Amazon

Amazon had in november al aangegeven dat er personeel ontslagen zou worden, waarbij de topman aangaf er aan het begin van het nieuwe jaar meer over te kunnen zeggen. Amerikaanse media meldden destijds dat het in Seattle gevestigde bedrijf zo'n 10.000 banen zou gaan schrappen.

De ontslagronde is volgens Jassy noodzakelijk vanwege "de onzekere economie" en omdat het webwinkelconcern "snel personeel had aangenomen" tijdens de pandemie. Consumenten bestelden tijdens de coronapandemie massaal producten bij de webwinkel. Om aan die explosieve vraag naar leveringen te voldoen verdubbelde het wereldwijde personeelsbestand van Amazon tussen 2020 en 2022. Maar nu verwacht Amazon dus mindere tijden door de gedaalde koopkracht en mogelijke economische recessie.

Een deel van de ontslagen bij Amazon zal in Europa zijn, zei Jassy, eraan toevoegend dat de getroffen werknemers vanaf 18 januari op de hoogte zullen worden gebracht. Vooral de verkooptak van Amazon en de afdeling die zich bezighoudt met de werving van nieuwe medewerkers lijken te worden getroffen. Jassy zei verder dat de plotselinge aankondiging van de ontslagronde werd gedaan "omdat een van onze teamgenoten deze informatie extern heeft gelekt".

Eerdere ontslagrondes

De veranderde economische situatie zorgde al eerder voor ontslagen bij technologiebedrijven. Zo zette Elon Musk recent flink het mes in het personeelsbestand van Twitter. Ook Meta, het moederbedrijf van Facebook, kondigde vorig jaar een reorganisatie aan. Daarbij verdwijnen er 11.000 banen, ongeveer 13% van het totale aantal arbeidskrachten. Eerder deze week werd bekend dat fabrikant van bedrijfssoftware Salesforce zijn 80.000 werknemers tellende personeelsbestand met ongeveer 10% wil verminderen doordat klanten voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven.

De ontslagronde van Amazon is wel grootste van de recente personeelsinkrimpingen in de Amerikaanse technologiesector. Maar Amazon heeft ook met afstand het meeste personeel. Het concern had eind september wereldwijd meer dan 1,5 miljoen werknemers in dienst. Dat is exclusief seizoenarbeiders die worden geworven tijdens periodes van verhoogde activiteit, met name tijdens de feestdagenperiode.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in