Overslaan en naar de inhoud gaan

Lerarentekort binnen VO bij informatica het grootst

Van alle vakken in het voortgezet onderwijs zijn er voor informatica de minste leerkrachten te vinden. Eén op de vier vacatures kan niet worden vervuld en over vier jaar is dat waarschijnlijk de helft, meldt de Algemene Onderwijsbond AOb. Ervaren docenten gaan met pensioen en er is weinig nieuwe aanwas, zo luidt de verklaring.
School
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Scholen bieden het keuzevak daarom vaak niet (meer) aan, al zijn er opleidingen waar gastdocenten uit het bedrijfsleven als tijdelijke oplossing inspringen. Op havo en vwo heeft echter minder dan de helft van de scholen informatica in het lesaanbod. En dat terwijl er naar ICT-talenten veel vraag is.

De belangstelling moet daarom worden aangewakkerd. "In het voortgezet onderwijs maken we keuzes voor het leven. Er valt veel te spelen bij informatica en leerlingen die je daarmee raakt, zijn goud waard voor de toekomst. Alleen, die groep moeten we dan wel bedienen", zegt secretaris Aad van der Drift van docentenvakvereniging i&i.

Tekort op vervolgopleidingen

Niet alleen het voortgezet onderwijs kampt met een tekort aan ICT-leerkrachten. Ook vervolgopleidingen - zowel universiteiten en hbo's als mbo's - hebben hier last van, zo bleek vorig jaar uit rondgangen van AG Connect. Op het hbo stonden in november nog zeker 100 vacatures open voor docenten aan ICT-opleidingen. Op universiteiten stonden in december zeker 26 vacatures open. 

Bij mbo's stonden zo'n negentien vacatures open, zo gaven de onderwijsinstellingen aan. "Technische docenten zijn dun gezaaid. Daarnaast merken we dat het lastig is om ze financieel in te vullen, omdat je concurreert met het bedrijfsleven", zei een woordvoerder van Techniek College Rotterdam bijvoorbeeld. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in