Loopbaan

Carriere
Onderwijs

Lerarentekort binnen VO bij informatica het grootst

Keuzevak vaak al niet meer aangeboden door scholen.

20 mei 2022

Keuzevak vaak al niet meer aangeboden door scholen.

Van alle vakken in het voortgezet onderwijs zijn er voor informatica de minste leerkrachten te vinden. Eén op de vier vacatures kan niet worden vervuld en over vier jaar is dat waarschijnlijk de helft, meldt de Algemene Onderwijsbond AOb. Ervaren docenten gaan met pensioen en er is weinig nieuwe aanwas, zo luidt de verklaring.

Scholen bieden het keuzevak daarom vaak niet (meer) aan, al zijn er opleidingen waar gastdocenten uit het bedrijfsleven als tijdelijke oplossing inspringen. Op havo en vwo heeft echter minder dan de helft van de scholen informatica in het lesaanbod. En dat terwijl er naar ICT-talenten veel vraag is.

De belangstelling moet daarom worden aangewakkerd. "In het voortgezet onderwijs maken we keuzes voor het leven. Er valt veel te spelen bij informatica en leerlingen die je daarmee raakt, zijn goud waard voor de toekomst. Alleen, die groep moeten we dan wel bedienen", zegt secretaris Aad van der Drift van docentenvakvereniging i&i.

Tekort op vervolgopleidingen

Niet alleen het voortgezet onderwijs kampt met een tekort aan ICT-leerkrachten. Ook vervolgopleidingen - zowel universiteiten en hbo's als mbo's - hebben hier last van, zo bleek vorig jaar uit rondgangen van AG Connect. Op het hbo stonden in november nog zeker 100 vacatures open voor docenten aan ICT-opleidingen. Op universiteiten stonden in december zeker 26 vacatures open. 

Bij mbo's stonden zo'n negentien vacatures open, zo gaven de onderwijsinstellingen aan. "Technische docenten zijn dun gezaaid. Daarnaast merken we dat het lastig is om ze financieel in te vullen, omdat je concurreert met het bedrijfsleven", zei een woordvoerder van Techniek College Rotterdam bijvoorbeeld. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.