Development

Software-ontwikkeling
Windwos 7 end of life

'Laat Windows 7 herrijzen als open source'

Een petitie van opensource-aanhangers vraagt Microsoft oude fouten te herstellen.

© AG Connect
29 januari 2020

Een petitie van opensource-aanhangers vraagt Microsoft oude fouten te herstellen.

De Free Software Foundation (FSF) heeft een klemmend beroep gedaan op Microsoft om de broncode van Windows 7 vrij te geven in het opensourcedomein. De gemeenschap kan daarvan leren en de code verbeteren. 

De vraag komt in de vorm van een petitie opgesteld door de FSF. Het doel was minimaal 7777 ondertekenaars te verzamelen maar in korte tijd was dit aantal al met ruim 1000 overschreden.

In de petitie stelt de FSF:

  • Windows 7 beschikbaar te stellen als open software. Het besturingssysteem is 'end of life' wat Microsoft betreft, maar dat hoeft niet. De gemeenschap kan de ondersteuning overnemen en de software zelfs naar een hoger plan tillen.
  • Door de software ter beschikking te stellen aan de FSF respecteert Microsoft de vrijheid en privacy van de gebruikers. Ze worden niet simpel met brute kracht geforceerd het nieuwste besturingssysteem te gebruiken.
  • Door Windows 7 open source te maken, maakt Microsoft duidelijk echt gebruikers en hun keuzevrijheid te respecteren en niet alleen wanneer dat handig uitkomt in de marketingstrategie.

Volgens de FSF heeft Microsoft niets te verliezen door de donatie van Windows 7 aan de open source gemeenschap. Dat is wat kort door de bocht, beargumenteert ZDNet. Microsoft heeft immers 'extended support'-contracten gesloten met grote klanten die nog niet van Windows & af kunnen. Die betalen er fors voor om de komende tijd nog beveiligingsupdates te ontvangen. Verschillende Nederlandse gemeenten hebben bijvoorbeeld zo'n contract gesloten. Volgens ZDNet betaalt bijvoorbeeld de Duitse federale overheid dit jaar al 800.000 euro.

Ook wijst The Register er op dat delen van de Windows 7-code terugkeren in Windows 10. Dat zou ook een reden zijn voor Microsoft om niet aan de oproep van de FSF gehoor te geven.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Ruud Schmeitz 03 februari 2020 14:04

Windows 7 als open source lijkt mij geen goed idee .

Het is algemeen bekend dat 'copy-cat-economy' China , grote moeite doet om westerse technology te stelen door westerse komputers te hacken .

Om het CCE China dan ook nog eens zo gemakkelijk te maken via het opensourcedomein , lijkt me tamelijk dom .

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.