Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Laaggeletterden helpen door spraakherkenning’

Tientallen directeuren publieksdiensten van gemeenten hebben op de Kwartaalbijeenkomst van de Vereniging Directeuren Publieksdiensten (VDP) gezamenlijk nagedacht over disruptieve technologie. Dat leidde onder andere tot het idee om laaggeletterden door middel van spraakherkenning en visuele informatie te helpen, zo meldt gemeente Eindhoven
Onbeschreven blad
© Shutterstock
Shutterstock

Het thema van het door VNG opgerichte innovatieprogramma ‘Initiate’ luidde ‘Dienstverlening in de Smart City’. De deelnemers concludeerden dat er voor gemeenten nog veel winst te behalen is met technologie en service design. Uit een sessie waarbij ideeën geopperd werden waarbij inwoners centraal staan, ontstond het plan om laaggeletterden door middel van spraakherkenning en visuele informatie te helpen. Met de inzet van technologie hoeven inwoners niet meer te lezen, maar kunnen ze inspreken en klikken op plaatjes die passen bij de vragen die er zijn.

2,5 miljoen laaggeletterden
Laaggeletterdheid is een groot probleem in Nederland. Het ministerie van Onderwijs gaat ervan uit dat 1,3 miljoen mensen laaggeletterd zijn. De Algemene Rekenkamer schat zelfs dat 2,5 miljoen mensen niet of onvoldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen. Het beleid om laaggeletterdheid aan te pakken wordt uitgevoerd door gemeenten, maar volgens de Algemene Rekenkamer schiet het rijksbeleid dat hiervoor is opgesteld te kort.

Meer informatie over toepassingen met Disruptieve Technologie is te vinden op www.initiate.nl , waar binnenkort ook alle andere ideeën te zien zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in