Overslaan en naar de inhoud gaan

Keijzer: Jongeren, de techniek heeft jullie nodig

Dat jongeren nu al ervaring op doen met technologie is goed voor de economie van de toekomst. Dat zei staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken gisteren tijdens de prijsuitreiking van de Raspberry Pi Competitie. “ICT is het vakgebied van de toekomst.”
Mona Keijzer
© Pim Ras Fotografie
Pim Ras Fotografie

“We hebben jullie nodig”, vervolgde Keijzer. Ze deed daarbij een extra appèl op de meisjes. Volgens haar zijn jongeren die voor een studierichting techniek kiezen zeker van een baan later.

“De wereld  van morgen is afhankelijk van techneuten. Problemen lossen we op met innovaties en daar zijn technische mensen voor nodig”, aldus Keijzer. Niet alleen voor het bedenken van die oplossingen worden techneuten gevraagd, ook voor het onderhouden van al die technologie, aldus de staatssecretaris.

Nog steeds kiezen te weinig jongeren voor een baan in de techniek, aldus Keijzer. Eenvijfde van de eerstejaars HBO-studenten volgt een bèta/techniek-studie. Slechts 6,6% van deze studenten is vrouw. Daarentegen is de vacaturegraad in de ICT met 61 het hoogst van alle sectoren. Keijzer vat het als volgt samen: “Ook als je vandaag niet wint, ligt er een prijs in het verschiet. En die prijs is een baan in de techniek.”

Kroes als Female Tech Heroes

Ook oud-Eurocommissaris Neelie Kroes maakt zich zorgen over het lage aantal vrouwen in de techniek. De NOS  meldde gisteren dat zij het gezicht van het platform Female Tech Heroes wordt. Dit project start op 21 mei en moet vrouwen enthousiast maken voor de techsector.

De Raspberry Pi Competitie is een wedstrijd waarbij jongeren met behulp van de Raspberry Pi een product moeten maken die het welzijn van burgers verbetert. Het was de eerste keer dat de wedstrijd in Nederland georganiseerd wordt. Initiatiefnemer PA Consulting organiseert de wedstrijd al een aantal jaren in het Verenigd Koninkrijk. Aan deze eerste editie deden 16 teams mee van 10 verschillende scholen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in