Overslaan en naar de inhoud gaan

Kantoordwang levert Apple exit van topwetenschapper op

Apple's beleid om werknemers verplicht weer op kantoor te laten werken, stuit op tegenstand en nu een ontslag. Toponderzoeker Ian Goodfellow, verantwoordelijk voor machine learning bij Apple, verlaat het bedrijf. Hij geeft in een interne mededeling aan dat zijn vertrek is ingegeven door het return-to-office plan van Apple, waarbij "meer flexibiliteit het beste beleid zou zijn geweest" voor zijn team.
Apple HQ, Apple Park
© Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)
Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

De topman was net drie jaar en drie maanden in dienst bij Apple, als director voor machine learning in de Special Projects Group van het bedrijf. Vóór zijn werk bij het bedrijf van CEO Tim Cook werkte Goodfellow als senior onderzoekswetenschapper bij Google en bij AI-bedrijf OpenAI van Tesla-topman Elon Musk. Bij die twee bedrijven heeft hij uiteenlopende rollen vervuld, allen op het gebied van neurale netwerken, AI-toepassingen en deep learning. Apple's huidige beleid om thuiswerken weer te beperken, stuit Goodfellow tegen de borst, blijkt nu.

Verplichte kantoortijd ophogen

Apple hanteert weliswaar een wisselend beleid voor verschillende soorten werknemers - afhankelijk van team en rol - maar over het algemeen wil het bedrijf dat werknemers een deel van de werkweek op kantoor doorbrengen. Dat betreft tot op heden één of twee dagen per week, schrijft Ars Technica. Later deze maand, op 23 mei, wordt die vereiste opgehoogd naar tenminste drie dagen per week. Dit return-to-office (RTO) beleid van Apple heeft tot weerstand geleid onder sommige werknemers.

Ook techgiganten als Microsoft, Meta/Facebook, Google, IBM en Twitter worstelen met het wel, niet en hoe dan terugkeren naar de werkvloer. Personeel is lang niet altijd happig om weer door verkeersdrukte te gaan naar mogelijk drukke kantoren. Dit niet alleen vanwege mogelijk nog levende zorg om het coronavirus, maar ook vanwege ervaren voordelen van thuiswerken of hybride werken. Sommige werknemers kunnen productiever zijn in de thuisomgeving, andere werknemers hebben een betere werk/privébalans gerealiseerd. Maar in bepaalde gevallen kan er ook een disconnect met collega's en/of de werkgever ontstaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in