Overslaan en naar de inhoud gaan

Werknemers: kantoor wordt voor collega's, thuis voor werken

Als het aan werknemers ligt blijven ze ook na de coronapandemie thuiswerken. In veel gevallen zullen mensen thuiswerken als ze zich voor hun werk moeten concentreren en naar kantoor komen voor samenwerking, om elkaar te ontmoeten en om sociale contacten te leggen.
overleg, medewerkers
© European Patent Office
European Patent Office

Zodra de coronamaatregel voor zoveel mogelijk thuiswerken niet meer geldt, wil de overgrote meerderheid van de huidige thuiswerkers blijven thuiswerken, meldt TNO op basis van eigen onderzoek. Een kwart van de thuiswerkers wil dan grotendeels of helemaal thuiswerken.

Bijna een op de zes (16%) werknemers zegt nog steeds bang te zijn voor een besmetting op het werk. De angst om besmet te raken met corona is het hoogst in het onderwijs (31%). Deze vrees leeft ondanks het feit dat het leeuwendeel (80%) van de werknemers op locatie aangeeft dat de coronamaatregelen worden nageleefd.

Niet voor iedereen een optie

Volgens TNO werkte in maart ruim de helft van de werknemers volledig op locatie en combineerde 14% thuiswerken met werken 'op de zaak'. De overige 35% van de werknemers werkte volledig vanuit huis. Overigens is thuiswerken voor de meeste werknemers helemaal geen optie omdat het werk dat niet toelaat, merkt TNO op.

De huidige thuiswerkers willen ook na de pandemie veelal vanuit huis blijven werken. Weer (of meer) naar kantoor gaan, willen werknemers vooral vanwege sociale contacten en samenwerken. Geconcentreerd werken doen mensen juist liever thuis, zo blijkt uit de 3e meting van het NEA-COVID-19 onderzoek van TNO.

Werk-privébalans

Het onderzoeksinstituut geeft aan dat bijna 1 op de 4 thuiswerkers grotendeels of volledig wil thuiswerken. De helft werkt graag in een combinatie van thuis en op locatie. Daarbij ligt het aantal thuiswerkuren dan gemiddeld op 18 uur. Belangrijke redenen om in de toekomst (deels) thuis te willen werken zijn: de aard van het werk, minder reistijd en betere productiviteit. Het valt TNO ook op dat de werk-privébalans ongeveer even vaak een reden is om op locatie te werken als om juist thuis te willen werken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in