Management

Branche
Tweede Kamer

Kamervragen over Van Rijbroek, Centric en Oranjewoud

Bezorgde Kamerleden vragen ministers naar impact Van Rijbroek op Sanderinks bedrijven.

© Tweede Kamer
7 januari 2020

Bezorgde Kamerleden vragen ministers naar impact Van Rijbroek op Sanderinks bedrijven.

De ministers van Financiën en van Economische Zaken krijgen Kamervragen over de problemen rond ICT-dienstverlener Centric en ingenieursbureau Oranjewoud, waar bouwbedrijf Strukton onder valt. Beide bedrijven van de Twentse miljonair Gerard Sanderink vervullen belangrijke rollen voor Nederlandse overheden. De bezorgde Kamerleden maken zich zorgen over de gezondheid en continuïteit van deze bedrijven, vanwege managementleegloop en de invloed van Sanderinks vriendin Rian van Rijbroek.

"Klopt het dat dhr. Sanderink, bestuurder en grootaandeelhouder bij beide ondernemingen, boekenonderzoek laat doen door mevr. Van Rijbroek, terwijl de laatste volgens publicaties daartoe niet de bevoegdheid heeft volgens de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus?", luidt één van de vragen aan ministers Hoekstra en Wiebes. Ook de leegloop van Centrics management en zorgen over de gezondheid en continuïteit van Sanderinks bedrijven worden aangekaart.

Banken, betalingsverkeer en beheer

"Hebben de problemen binnen Centric nog gevolgen voor de dienstverlening aan en de ICT-beveiliging van Nederlandse overheden of belangrijke instellingen zoals De Nederlandsche Bank en de Bank Nederlandse Gemeenten?" Laatstgenoemde organisatie is al jaren Centric-klant en heeft eind 2015 nog het contract met de ICT-dienstverlener verlengd voor tien jaar.

Centric verzorgt alle procesen voor het betalingsverkeer van BNG Bank, en beheert ook de onderliggende infrastructuur plus alle ICT-diensten ter ondersteuning van het betalingsverkeer. Daarnaast beheert het bedrijf alle overige bedrijfskritische applicaties en systemen van de bank. Dit loopt uiteen van hosting tot en met de werkplekinfrastructuur en kantoorautomatisering.

De DNB is pas sinds april vorig jaar Centric-klant en heeft een overeenkomst met een looptijd van 4 jaar gesloten. Sanderinks IT-bedrijf gaat bij DNB werkplekdiensten, de servicedesk en kantoorautomatisering leveren aan de medewerkers en neemt ook de datacentra in beheer.

'Praten over cybersecurity'

Rian van Rijbroek, die zichzelf als cybersecuritydeskundige neerzet, heeft het vertrouwen van Gerard Sanderink gewonnen en zou oorzaak zijn van conflicten binnen het bedrijf. Het afgelopen jaar hebben diverse Centric-topmanagers dat bedrijf verlaten, waaronder ook de outsourcingsdirecteur die DNB zou hebben binnengehaald. Bij die nieuwe klant wou topman Sanderink met Van Rijbroek op bezoek bij de directie van DNB om "te praten over cybersecurity", zoals de hoogste baas van Centric in juni vorig jaar vertelde aan de lokale krant Tubantia.

"Ik wilde alles weten over de beveiliging bij DNB, maar mijn eigen Centric-directie wilde niet dat ik dat gesprek ging voeren. En zeker niet met Rian er bij. Ze hebben het gewoon gedwarsboomd. Terwijl Centric mijn bedrijf is. Dan mag ik toch weten hoe het zit.” De beoogde afspraak is er later alsnog van gekomen, maar dan zonder Van Rijbroek. Toenmalig commercieel directeur Hans Schrijver is toen met Sanderink op bezoek gegaan bij DNB. Schrijver is in juli vorig jaar plots vertrokken, vanwege een vertrouwensbreuk met Sanderink. Die exit dreigde een rechtszaak op te leveren maar dat is in oktober geschikt.

Leegloop houdt aan

Schrijver is één van de vele topmanagers die niet langer bij Centric werken. Na een reeks aan vertrokken bestuurders, met juridische nasleep inclusief verliezen voor Sanderink, was vorige maand weer sprake van een opvallend vertrek. Vlak voor de kerst is de vers aangetrokken CFO van Centric opgestapt. Dat was naar verluidt na een aanvaring met Sanderink maar volgens de officiële bevestiging van Centric is financieel topvrouw Rianne Jans "in goed overleg" vertrokken. Zij was in mei vorig jaar aangetrokken, om rust te brengen bij het ICT-bedrijf van Sanderink.

Volgens eerdere verklaringen van de Centric-eigenaar, die ook het beursgenoteerde Oranjewoud grotendeels in handen heeft, is er geen sprake van managementleegloop maar van een reorganisatie waarbij niet goed presterende mensen zijn vertrokken. De diverse topmanagers die Centric hebben verlaten waren in veel gevallen al meerdere jaren in dienst, ook in die topfuncties.

Nieuwe securitydivisie

Kamerleden Omtzigt, Ronnes en Amhaouch snijden in hun vragen aan de ministers van Financiën en Economische Zaken ook de toezichtsrol van de Raad van Commissarissen aan. Die rol zou niet goed vervuld worden en bovendien zou de raad onder de minimale bezetting zitten. Ondertussen is Centric volgens verklaringen aan AG Connect bezig met het opzetten van een divisie die securitydiensten en -producten gaat leveren. De omstreden Van Rijbroek geeft hier input aan, aldus de antwoorden van het bedrijf op vragen die AG Connect in juli vorig jaar (2019) al had gesteld.

1
Reacties
Ruud Leether 12 januari 2020 13:36

Het is mij vooralsnog een raadsel wat de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus, waarin een verplicht vergunningenstelsel voor particuliere beveiligings- en recherche bureaus is geregeld, met al dan niet (zou de berichtgeving over zo'n opdracht door Sanderink al juist zijn dan lijkt "niet" mij trouwens waarschijnlijker dan het eerste) aan Van Rijbroek toekomende controle- bevoegdheden van doen heeft. Het staat inderdaad letterlijk zo in de betreffende Kamervragen maar behoeft tenminste enige toelichting.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.