Overslaan en naar de inhoud gaan

Kamervragen over 'Nederlandse' hackaanval op Oekraïne

D66 wil van minister Ollongren van Defensie en staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering weten hoeveel cyberaanvallen sinds 2014 er tegen Oekraïne zijn uitgevoerd via Nederland. De vragen werden gesteld naar aanleiding van een onthulling van beveiligingsonderzoeker Rickey Gevers en securitybedrijf 360.

BNR berichtte woensdag over de aanval op Oekraïense ministeries, staatsbanken, private banken en digitale ID-applicaties, die volgens Gevers via Nederland verliep. Het is niet zo dat Nederland een bewuste bijdrage levert aan de aanvallen. De aanval loopt via servers die op Nederlands grondgebied staan.

D66-Kamerlid Alexander Hammelburg wil verder onder meer weten wat de risico's voor Nederland zijn wanneer cyberaanvallen via Nederlandse servers lopen en wat Nederland doet om deze aanvallen te stoppen. Ook is Hammelburg benieuwd of er via Nederland ook andere landen worden aangevallen.

Mirai-botnet

Rickey Gevers legde uit dat aanvallen uit het zogeheten Mirai-botnet lopen. "Dat is een botnet dat Internet of Things-apparaten gebruikt. Denk aan webcams of koelkasten die verbonden zijn met het internet. De command-and-control-server, die alle apparaten aanstuurt en de aanval dus coördineert, staat dus in Nederland", aldus Gevers tegenover BNR.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in