Overslaan en naar de inhoud gaan

JavaScript komt naar Excel

Nog geen maand nadat Microsoft macro's voor Excel 4.0 standaard uitschakelt, komt de Office-aanbieder met JavaScript voor zijn spreadsheetapplicatie. De bekende scripttaal voor het web maakt via een nieuwe API later deze maand zijn debuut in Excel. Developers kunnen daarmee nieuwe, eigen datatypes maken, voor input en output.
JavaScript
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De komst van de JavaScript API naar Excel is door Microsoft onthuld op zijn Ignite-conferentie, die deze week digitaal plaatsvond. Het debuut dat deze maand nog plaatsvindt, betreft wel een preview van de nieuwe functionaliteit voor het bekende spreadsheetprogramma. Microsoft voert al enige tijd een test uit met financieel dienstverlener Bloomberg.

Op maat gemaakt

De omarming van JavaScript voor Excel geeft die applicatie meer mogelijkheden voor verschillende, op maat gemaakte datatypes en externe databronnen. Dit omvat naast beeldmateriaal ook matrixen, geformatteerde numerieke waardes, arrays en zogeheten content cards. Dergelijke datatypes zijn ook wel in enige mate aan Excel te koppelen door middel van add-ins en macro's, maar de JavaScript API moet dit makkelijker en efficiënter maken voor developers.

Macro's voor de verschillende applicaties in Microsoft Office zijn van oudsher vaak misbruikt voor kwaadaardige doeleinden. Macromalware is een relatief oud fenomeen, maar daarmee zeker niet ineffectief of achterhaald. Overigens heeft Excel al sinds Office 2016 een API voor JavaScript.

Eigen add-ins

Microsoft verklaart dat met de nieuwste JavaScript API voor Excel klanten de mogelijkheid krijgen eigen add-ins te maken en bestaande add-ins uit te breiden. Dit moet een "meer geïntegreerde, next-generation ervaring binnen Excel" opleveren. Zowel developers als ook gewone gebruikers krijgen volgens de leverancier dan beter grip op het organiseren van, het verkrijgen van toegang tot, en het werken met data.

Het is nog niet bekend hoe lang de previewfase van deze nieuwe functionaliteit voor Excel gaat duren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in