Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Agnieszka Wykowska

Italianen ontwerpen Turing-test voor gedrag van robots

Belangrijk voor onderzoek naar de menselijke omgang met robots.

Agnieszka Wykowska © IIT-Istituto Italiano di Tecnologia
5 augustus 2022

Belangrijk voor onderzoek naar de menselijke omgang met robots.

In hoeverre kunnen robots mensen laten denken dat ze met een echt mens te maken hebben? Het is een belangrijke vraag in een situatie waarin robots een steeds belangrijker rol krijgen in het dagelijks leven van mensen; in de zorg, tijdens het werk of bij vrijetijdsbesteding. Italiaanse onderzoekers hebben een 'non-verbal'-versie van de Turingtest ontwikkeld om het gedrag van hun eigen robot te testen met proefpersonen.

De test is vrij simpel van opzet, blijkt uit een YouTube-video van Reuters. De proefpersoon zit naast de robot en beiden moeten op hun eigen scherm een vlakje aanklikken met gebruik van een muis. De robot is ofwel geprogrammeerd, of wordt direct bestuurd door een mens die uit het zicht in een andere kamer zit.

Het team onder leiding van Agnieszka Wykowska van het Social Cognition in Human-Robot Interaction lab van het IIT-Istituto Italiano di Tecnologia ondervond dat de proefpersonen geen onderscheid konden maken tussen de menselijke besturing en de geprogrammeerde besturing, wanneer de robot net als de mens variatie vertoonde in reactietijd en nauwkeurigheid van de gevraagde acties.

Complexere interactie volgende stap

Deze test is volgens Wykowska slechts het begin. Nu gaat het team verder met het testen van meer complex gedrag van robots en een uitgebreidere interactie met de mens. "We gaan zien welke specifieke parameters van zo'n interactie bepalend zijn om die interactie als mechanisch of menselijk te laten overkomen."

Meer begrip over de perceptie van die interactie is belangrijk, bijvoorbeeld wanneer robots worden ingezet bij verzorgende of medische taken. Dat wil overigens niet zeggen dat menselijk gedrag van de robot beter is dan iets meer mechanisch gedrag. Eerder bleek al dat mensen niet altijd positiever reageren op een menselijk uiterlijk van een robot. Maar kennis over wat zo'n reactie teweeg brengt, is belangrijk om goede keuzes te kunnen maken.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.