Overslaan en naar de inhoud gaan

IT-systeem UWV schendt privacyregels op grote schaal

De details uit dossiers van uitkeringsgerechtigden en oud-klanten van het UWV zijn via het IT-systeem Sonar door te veel werknemers van het UWV en ambtenaren van de gemeentelijke sociale diensten in te zien.
UWV-vlag
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

Het systeem voldoet aan geen van de beginselen van de AVG, stelt KPMG vanochtend in dagblad Trouw. Een ambtenaar uit Doetinchem kan zo opzoeken welke Hagenaren een WIA-uitkering onvangen of ontvingen. Die informatie is ook te downloaden en voor andere doeleinden te gebruiken. In totaal zijn gevoelige persoonsgegevens van 1 miljoen uitkeringsgerechtigden en 3,1 miljoen oud-klanten van het UWV in te zien.

KPMG deed het onderzoek in opdracht van het UWV zelf. De onderzoekers concluderen dat er onmiddellijk een einde moet komen aan de huidige situatie. Karin Menses, directeur Informatievoorziening bij UWV Werkbedrijf onderschrijft die conclusie wat betreft de toegang van gemeenteambtenaren tot de informatie. Maar zij stelt dat werknemers van het UWV landelijk werken, dus toegang moeten kunnen hebben tot de gegevens van alle klanten van het UWV.

Gegevens snel gewist

De gegevens van de 3,1 miljoen inactieve klanten van het UWV kunnen wat KPMG betreft snel onzichtbaar worden gemaakt. Het Sonar-systeem heeft ook een mogelijkheid dat te doen voor mensen die zijn overleden. Mensen uit het systeem halen kan echter volgens Menses niet omdat voormalig uitkeringsgerechtigden vaak na verloop van tijd weer een vorm van dienstverlening aanvragen. KPMG meent echter dat het zeker mogelijk moet zijn om de gegevens van deze mensen zo op te slaan dat ze niet meer zo maar voor iedereen op te vragen zijn. Bovendien moeten de gegevens volgens de AVG na vijf jaar sowieso worden gewist. Menses zegt dat ze daar gevolg aan gaat geven. De gegevens van 1 miljoen mensen worden voor 1 maart verwijderd.

Het UWV is bezig met een nieuw systeem dat het huidige Sonar in 2025 moet gaan vervangen. Sonar stamt uit 2005, toen er nog anders over privacyaspecten werd gedacht. Het is een complex systeem dat niet zo maar kan worden aangepast, zegt Menses.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in