Beheer

Privacy
UWV

IT-systeem UWV schendt privacyregels op grote schaal

KPMG velt een vernietigend oordeel.

© CC BY-SA 2.0,  mystic_mabel
4 januari 2021

KPMG velt een vernietigend oordeel.

De details uit dossiers van uitkeringsgerechtigden en oud-klanten van het UWV zijn via het IT-systeem Sonar door te veel werknemers van het UWV en ambtenaren van de gemeentelijke sociale diensten in te zien.

Het systeem voldoet aan geen van de beginselen van de AVG, stelt KPMG vanochtend in dagblad Trouw. Een ambtenaar uit Doetinchem kan zo opzoeken welke Hagenaren een WIA-uitkering onvangen of ontvingen. Die informatie is ook te downloaden en voor andere doeleinden te gebruiken. In totaal zijn gevoelige persoonsgegevens van 1 miljoen uitkeringsgerechtigden en 3,1 miljoen oud-klanten van het UWV in te zien.

KPMG deed het onderzoek in opdracht van het UWV zelf. De onderzoekers concluderen dat er onmiddellijk een einde moet komen aan de huidige situatie. Karin Menses, directeur Informatievoorziening bij UWV Werkbedrijf onderschrijft die conclusie wat betreft de toegang van gemeenteambtenaren tot de informatie. Maar zij stelt dat werknemers van het UWV landelijk werken, dus toegang moeten kunnen hebben tot de gegevens van alle klanten van het UWV.

Gegevens snel gewist

De gegevens van de 3,1 miljoen inactieve klanten van het UWV kunnen wat KPMG betreft snel onzichtbaar worden gemaakt. Het Sonar-systeem heeft ook een mogelijkheid dat te doen voor mensen die zijn overleden. Mensen uit het systeem halen kan echter volgens Menses niet omdat voormalig uitkeringsgerechtigden vaak na verloop van tijd weer een vorm van dienstverlening aanvragen. KPMG meent echter dat het zeker mogelijk moet zijn om de gegevens van deze mensen zo op te slaan dat ze niet meer zo maar voor iedereen op te vragen zijn. Bovendien moeten de gegevens volgens de AVG na vijf jaar sowieso worden gewist. Menses zegt dat ze daar gevolg aan gaat geven. De gegevens van 1 miljoen mensen worden voor 1 maart verwijderd.

Het UWV is bezig met een nieuw systeem dat het huidige Sonar in 2025 moet gaan vervangen. Sonar stamt uit 2005, toen er nog anders over privacyaspecten werd gedacht. Het is een complex systeem dat niet zo maar kan worden aangepast, zegt Menses.

Lees meer over
2
Reacties
B. Oosterveen 09 januari 2021 12:03

Wat mij verbaast, is dat KPMG dit naar buiten brengt. Onderzoek is op basis van een verzoek vanuit het UWV. Zo'n onderzoek is niet gratis; kost meestal enkele tonnen en gaat over het algemeen onder een Non-disclosure. Een partij als KPMG zou ik - als deze hierom heen gaat - niet meer inhuren. Oftewel, ik denk dat er hier een andere agenda speelt.

Als ik een gokje mag doen, is hier sprake van een poging tot het agenderen van dit probleem in de politiek.

Mr A.F. le Gras 04 januari 2021 19:10

Staat het UWV boven de wet ?

Volgens mevr Menses kennelijk wel, want het systeem stamt uit 2005 toen er nog anders over privacy werd gedacht en het systeem is zo complex dat het niet zomaar kan worden aangepast als de wet-en regelgeving verandert.

Snappen ze bij het UWV niet dat deze argumenten in de categorie totale flauwekul vallen ? Natuurlijk wel, want als je als bedrijf of als uitkeringsgerechtigde zou proberen zo'n argument te hanteren als je het UWV tegenover je hebt, dan is de wereld niet groot genoeg voor UWV's gram over zulke dommigheid.

Kortom, deze reactie van mevr Menses is zo ongeloofwaardig, dat de enig mogelijke conclusie is dat hier sprake is van ernstige incompetentie. Want het UWV staat NIET boven de wet, ook niet als het lastig is om er aan te voldoen en de juridische afdeling van het UWV is er ook voor de Directeur Informatievoorziening. Je hoeft er alleen maar even voor uit je ivoren toren te komen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.