Innovatie & Strategie

Branche
Laatste jaar Kamerlid voor IT-politicus Kees Verhoeven

IT-politicus Kees Verhoeven stopt na de verkiezingen van 2021

De politicus kreeg onlangs voor de tweede keer de award voor IT-politicus van het jaar.

Tweede Kamerlid Verhoeven (D66) © Tweede Kamer
13 maart 2020

De politicus kreeg onlangs voor de tweede keer de award voor IT-politicus van het jaar.

D66-Kamerlid Kees Verhoeven stopt volgend jaar als lid van de Tweede Kamer. De IT-politicus van jaar 2016 en 2019 keert na de verkiezingen in 2021 niet meer terug in de Tweede Kamer, zegt hij in een interview met AG Connect. "Ik vind het extra leuk dat ik hem [IT-politicus van het jaar 2019] win, want ik ga stoppen als Kamerlid. Volgend jaar zijn de verkiezingen en dan doe ik niet meer mee."

Verhoeven is sinds 2010 namens D66 lid van de Tweede Kamer. Sinds 2015 houdt Verhoeven zich steeds meer bezig met digitalisering en de impact van digitale technologieën op onze samenleving. Hij schreef de afgelopen jaren twee techvisies: een initiatiefnota over data en mededinging plus een initiatiefwet over het gebruik van softwarekwetsbaarheden door de overheid en hij publiceerde het pamflet Digitale Revolutie.

Backbenchers

In 2016 kreeg hij daarom de award voor IT-politicus van het jaar, die AG Connect toen voor het eerst uitreikte. Hij werd toen nog een witte raaf binnen de politiek genoemd als het ICT ging. Het gros van zijn collega's liet het onderwerp toen links liggen. Dat is inmiddels wel anders, zegt Verhoeven. "Vroeger waren het een paar backbenchers die het echt als hobby hadden. En nu zie je dat het steeds serieuzer bij meer woordvoerder van partijen komt te liggen." In 2019 won hij de award opnieuw.

Hij vindt dat een positieve ontwikkeling en vindt dat het onderwerp digitalisering nu echt wel op de kaart is gezet. "Niet alleen door mij. Ver voor mij al door anderen, bijvoorbeeld Zsolt Zsabo. Ik heb nu het gevoel dat het onderwerp nu goed gepositioneerd is. We hebben drie bewindspersonen die ermee bezig zijn, een Kamercommissie die nadenkt over digitaliseren. Ik kan met een gerust hart stoppen."

Verhoeven heeft nog geen plannen wat hij na zijn Kamerlidmaatschap gaat doen. Hij denkt aan een rol waar hij zich nog met digitalisering kan bemoeien. "Ik vind het wel belangrijk om op het snijvlak van overheid en maatschappij actief te blijven dus ik wil ook wel rol blijft spelen in de discussie die we in Nederland voeren."

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.