Loopbaan

Carriere
IT-vacature

IT-personeelstekort remt Nederlandse techbedrijven

Techsector Nederland heeft fors meer last van personeelstekort.

10 december 2019

Techsector Nederland heeft fors meer last van personeelstekort.

Van alle Nederlandse bedrijven zegt bijna een kwart dat personeelstekort een serieuze belemmering is voor de groei van hun onderneming. In de sector Tech, Media en Telecom (TMT) is dat een derde, waarbij de IT-branche nog piekt. Meer dan twee vijfde van de IT-bedrijven slaagt er niet in om geschikt personeel te vinden en aan zich te binden. Dit meldt ABN AMRO in zijn nieuwste sectorprognose die vandaag uitkomt.

De door ABN AMRO geconstateerde zucht naar IT-personeel ligt hoger dan eerdere peilingen van bijvoorbeeld het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lieten zien. Zo had in 2017 een kwart van de ICT-bedrijven in Nederland last van personeelstekort, wat de bedrijfsgroei dwars zat, aldus het CBS. In 2018 was dat opgelopen naar bijna een derde (29 procent). Uit de Sectorprognose 2020-2021 van ABN AMRO komt een verdere verslechtering naar voren. De zogeheten TMT-sector zit op een derde (33,0 procent), maar de 'pure tech' daarin zit veel hoger (41,1 procent).

IT meeste last

"Binnen de TMT-sector is het de IT-branche die het meest last heeft", meldt de bank in het tech- en mediadeel van dit bredere rapport over het Nederlandse bedrijfsleven. "Maar liefst 41,1 procent van de IT-bedrijven geeft aan moeite te hebben geschikt personeel aan te trekken." Ondertussen maakt de TMT-sector wel een grotere groei mee dan de andere sectoren van het Nederlandse bedrijfsleven. Deze groei is vooral te danken aan de IT-branche.

"De IT is al jaren een van de sterkst groeiende bedrijfstakken, zowel binnen de sector als binnen de gehele Nederlandse economie. Het afgelopen jaar nam de omzet van de IT met 7 procent toe. In 2020 en 2021 neemt de omzetgroei af, maar deze blijft met respectievelijk 4,5 procent en 5 procent vrij hoog. Voor komend jaar verwacht ABN AMRO een volumegroei van 2,5 procent voor de hele TMT-sector. Dat is echter wel een half procent lager dan afgelopen jaar.

Het niveau van 3 procent groei wordt naar verwachting in 2021 weer bereikt. "De groeicijfers van de subsectoren binnen de TMT lopen echter sterk uiteen. Veel branches binnen TMT hebben te maken met structurele disruptie van hun businessmodellen. Zo laten drukkerijen, uitgevers en de telecombranche al jaren omzetkrimp zien", constateert ABN AMRO.

Verdergaande digitalisering, en 5G

De analisten van de banken verwachten voorlopig geen verbetering wat betreft het tekort aan IT-personeel en de remmende werking daarvan op bedrijfsgroei. Het huidige beeld van de TMT-sector zal de komende jaren onveranderd blijven, aldus de vandaag gepubliceerde Sectorprognose. "De structurele problemen van de drukkerijen, uitgevers en de telecombedrijven zijn nog niet verdwenen." Bovendien breidt het probleem zich uit doordat meer en meer bedrijven zich op informatietechnologie storten. "De groei van de IT blijft sterk als gevolg van de verdere digitalisering van de maatschappij en de nieuwe technologische cyclus die voortgestuwd wordt door de introductie van 5G", aldus ABN AMRO.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.