Loopbaan

Carriere
Werving

IT-arbeidsmarkt opnieuw krapper geworden

UWV: ICT-beroepen blijven kansrijk.

21 december 2021

UWV: ICT-beroepen blijven kansrijk.

De IT-arbeidsmarkt is in het derde kwartaal van dit jaar opnieuw krapper geworden. Dat blijkt uit cijfers van het UWV. Die krapte blijkt bovendien in heel Nederland aanwezig. Volgens het UWV blijven veel ICT-beroepen dan ook kansrijk.

Het UWV meet de spanning op de arbeidsmarkt door het aantal openstaande vacatures te delen door het aantal personen met een WW-uitkering met een verstreken WW-duur van minder dan een half jaar. Volgens deze meting is de IT-arbeidsmarkt al enige tijd krap, maar blijft de spanning op de arbeidsmarkt steeds verder toenemen. De spanning was het laagst in het tweede kwartaal van 2020, maar lag toen ook al tegen de grens die het UWV hanteert voor de kwalificatie 'zeer krap'. Inmiddels is de spanning, in het derde kwartaal van 2021, opgelopen tot het hoogste niveau sinds 2017.

Overal krap

Het UWV gebruikt voor haar spanningsindicator een schaal die loopt van 1/16e (0,06 - zeer ruim) tot 16 (zeer krap). Bij een arbeidsmarkt waar vraag en aanbod in balans is, ligt de spanningsindicator tussen 0,67 en 1,5. In het tweede kwartaal van 2020 daalde de krapte in de arbeidsmarkt voor ICT-beroepen nog even naar 3,37, net onder onder de grens van 4 voor Zeer Krap. Inmiddels is de spanning echter opgelopen naar maar liefst 11,45, ruim boven de laatste piek van 6,9 in het 4e kwartaal van 2019.

Dat ligt in lijn met cijfers die het UWV vorige week publiceerde. Toen maakte de organisatie bekend dat het aantal openstaande vacatures voor ICT-beroepen in het derde kwartaal van dit jaar is opgelopen naar 24.300 en dat het aantal WW-uitkeringen opnieuw is gedaald. In totaal liepen er in november 4.036 WW-uitkeringen voor mensen in de beroepsklasse ICT. 

De krapte komt bovendien overal in Nederland voor. Een landkaart van het UWV waar de spanning per regio op wordt weergegeven kleurt vrijwel helemaal dieprood, wat betekent dat de ICT-arbeidsmarkt in vrijwel iedere regio zeer krap is. Alleen in Flevoland en de Zaanstreek is de arbeidsmarkt 'krap'. Arbeidsmarktadviseur Jena de Wit van het UWV vertelde eerder al tegenover AG Connect dat het hier niet per se veel gemakkelijker is om IT'ers te vinden. "We weten ook dat veel mensen pendelen. Wie daar in de WW zit, kan dus ook goed in Amsterdam of Utrecht terecht, waar wel veel vacatures zijn. De aansluiting tussen die regio’s is goed."

ICT-beroepen blijven kansrijk

De toenemende krapte zorgt er ook voor dat veel ICT-beroepen kansrijk zijn, aldus het UWV in een nieuw overzicht met kansrijke beroepen. De ICT-beroepen met de meeste vacatures in het derde kwartaal van dit jaar waren architecten ICT, systeemontwikkelaars en ICT-servicedeskmedewerkers.

Maar net als in het overzicht van vorig jaar zijn in totaal dertien ICT-beroepen op hoger of wetenschappelijk beroepsniveau als kansrijk aangemeld en één beroep op middelbaar beroepsniveau. Het gaat om de volgende beroepen:

 • ICT-servicedeskmedewerkers
 • BI specialisten, data analisten, data scientists
 • Software consultants ERP/CRM
 • Applicatie-, systeem- en functioneel beheerders
 • Datawarehouse ontwikkelaars
 • Database administrators
 • Netwerkbeheerders
 • Specialisten technische infrastructuur en netwerkengineers
 • Architecten ict, systeemontwikkelaars
 • Programmeurs / developers specifieke talen (o.a. .NET, java, C#, PHP, javascript)
 • Security specialisten
 • Software testers, testmanagers
 • Webdevelopers (backend/technisch)
 • GEO/GIS specialisten (geografisch informatiesysteem)

Afgelopen juli gaf het UWV ook een inspiratiekaart vrij met kansrijke beroepen op mbo-niveau. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat applicatie-, systeem-, netwerk- en functioneel beheerders kansrijke beroepen zijn. 

Lees meer over
1
Reacties
Anoniem 21 december 2021 18:35

Krapte op de arbeidsmarkt? Volgens de wet van vraag en aanbod zouden dan de salarissen en vergoedingen van ZZP-ers als een gek moeten stijgen. Net als de gasprijzen. En ook de 50+ers zouden snel aan werk moeten komen. HE WAT GEK! dat gebeurt helemaal niet.

Er is dus geen krapte. Er is alleen een excuus nodig om meer goedkope arbeidskrachten uit India te halen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.