Overslaan en naar de inhoud gaan

Instroom van ICT'ers in de WW blijft dalen

De instroom van ICT'ers in de WW is voor de tweede maand op rij gedaald. In november werden 274 nieuwe WW-uitkeringen toegewezen aan ICT'ers, 20 minder dan een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.
Programmeren
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In totaal liepen er in november dit jaar 4.036 WW-uitkeringen voor mensen in de beroepsklasse ICT. Dat zijn er 161 (of 3,8%) minder dan in oktober en zelfs 1.923 (of 32,3%) minder dan in november 2020. De dalende trend van ICT'ers in de WW, die al in 2020 is ingezet, zet dus nog altijd door.

Uitstroom en maximale duur

Dat lijkt voor het overgrote deel te maken te hebben met de instroom, die ook daalt. Na een plotse stijging van de instroom in september neemt deze namelijk nu alweer twee maanden af. Zeker ten opzichte van een jaar eerder is er sprake van een flinke daling: er zijn in november 2021 236 uitkeringen minder toegewezen dan in november 2020.

De uitstroom neemt echter ook weer wat af, zo blijkt uit de cijfers van het UWV. In november dit jaar werden 518 uitkeringen stopgezet, 58 minder dan in oktober. Bovendien stromen veel ICT'ers niet uit de WW omdat ze een nieuwe baan vinden. Tussen januari en november 2021 zijn nu in totaal 7.259 uitkeringen stopgezet, maar slechts 2.469 werden beëindigd vanwege werkhervatting. Nog eens 2.477 WW-uitkeringen werden stopgezet omdat de maximale duur WW-behaald was. 

Aantal vacatures toegenomen

Het UWV maakt verder bekend dat het aantal openstaande vacatures weer is toegenomen. In het derde kwartaal van dit jaar stonden 24.300 vacatures voor ICT-beroepen open in Nederland, tegenover 22.550 in het tweede kwartaal. In vergelijking met het derde kwartaal van 2020 is de stijging nog veel groter: tussen juli en september 2020 stonden er 13.750 vacatures open voor ICT'ers.

Toch ontstonden er in het derde kwartaal van dit jaar iets minder nieuwe vacatures voor ICT'ers dan in de drie maanden daarvoor. In totaal ontstonden er 22.100 vacatures, tegenover 22.750 in het tweede kwartaal van dit jaar. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in