Overslaan en naar de inhoud gaan

Investeringspot European Innovation Council Fund nog lang niet leeg

In de komende weken kondigt het European Innovation Council Fund meer investeringen aan in startersbedrijven die niet zo makkelijk geld van private partijen kunnen aantrekken. Bovendien publiceert de Europese Commissie binnenkort een nieuwe oproep om voorstellen in te dienen voor het programma dat loopt tussen 2021 en 2027. IoT-starter Hiber profiteert al van die investeringsprogramma, maar meer bedrijven kunnen in aanmerking komen.
Kluis
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Vorige week maakte het European Innovation Council Fund bekend aandelen te kopen in 42 innovatieve startersbedrijven. Eén daarvan is Hiber, de Nederlandse producent van satellieten waarmee een wereldomspannend IoT-netwerk wordt opgezet. Maar er zitten meer investeringen in de pijplijn, zegt woordvoerster Marietta Grammenou van de Europese Commissie. In de huidige ronde zijn 159 bedrijven geselecteerd voor een risico-kapitaalinjectie. De komende weken zullen meer goedkeuringen worden getekend, verwacht zij.

Het European Innovation Council Fund neemt een minderheidsaandeel van 10 tot maximaal 25 procent in dergelijke bedrijven, die nog geen of weinig omzet hebben en een negatieve EBITDA. Het gaat om projecten met een hoog risico die moeilijk kapitaal voor hun initiële investeringen kunnen losweken bij de reguliere investeerders. Het doel is een 'brugfinanciering' te bieden tot de private markt de financiering overneemt.

Geld en coaching

Het is voor het eerst dat de Europese Commissie op deze manier een bijdrage levert aan het investeringsklimaat in de Europese Unie. Naast geld om te investeren biedt het fonds ook begeleiding en coaching aan met het doel de bedrijven klaar te maken voor een doorstart en het aantrekken van andere investeerders. Slechts in uitzonderlijke gevallen wil het EIC Fund een 'blokkerend minderheidheidsaandeel' in zo'n bedrijf nemen. Dat gebeurt alleen wanneer de Europese Commissie zo'n investering ziet als van strategisch belang voor de EU.

Bedrijven die in aanmerking komen moeten gevestigd zijn in een EU-lidstaat of een land dat deelneemt aan het Horizon2020/Horizon Europe. Ze moeten een winstoogmerk hebben en kunnen uit elke sector komen, waaronder "deep-tech". Binnenkort volgt een oproep van de Europese Commissie om met nieuwe voorstellen te komen in het kader van het Horizon Europe R&I programme (pdf) voor de periode 2021 tot 2027.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in