Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. ARM-overname door Nvidia onder vergrootglas

Kort IT-nieuws van vandaag.

7 januari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

Twitter, Instagram en Facebook schorsen accounts Trump

Donald Trump
President Donald Trump © CC BY 2.0 - Flickr.com

Twitter wil dat de Amerikaanse president Donald Trump drie tweets van woensdag verwijdert. Na verwijdering mag hij voor straf 12 uur lang niets tweeten, en zolang de tweets er nog staan blijft zijn account ook geschorst. Als Trump doorgaat met zulke tweets, kan hij permanent geblokkeerd worden, laat Twitter weten. Ook Facebook heeft maatregelen genomen tegen de president.

Volgens Twitter hebben de maatregelen te maken met de "ongekende en aanhoudende gewelddadige situatie in Washington", waar aanhangers van Trump het Congresgebouw bestormden. In een van de gewraakte tweets schreef Trump dat de Amerikanen "de waarheid eisen" en dat zijn vicepresident Mike Pence "niet de moed had" om in te grijpen. In een ander bericht zei Trump dat de bestorming een gevolg was "van het hardhandige stelen" van zijn verkiezingsoverwinning.

Trumps Facebook-account is voor 24 uur geblokkeerd vanwege "twee overtredingen van het beleid" van het medium. Dat betekent dat Trump gedurende die tijd niets meer op zijn account kan plaatsen.

Facebook verwijdert verder ook content die bijvoorbeeld de bestorming van het Capitool ophemelt. Eerder werd al een video van Trump verwijderd, waarin hij weliswaar zijn aanhangers die het Capitool bestormden opriep om naar huis te gaan, maar waarin hij tevens de verkiezingsuitslag betwistte.

Naast Twitter en Facebook hebben ook Instagram en Snapchat de accounts van Trump tijdelijk geschorst.  (ANP)

 


 

Brussel koopt aandelen van innovatieve start-ups

Hiber CubeSat
CubeSat van het Delftse Hiber

De Europese Commissie steekt 178 miljoen euro in aandelen van en subsidies aan 42 startende en kleine innovatieve Europese bedrijven. Het is voor het eerst dat het dagelijks EU-bestuur belangen neemt in commerciële ondernemingen, variërend van 10 tot 25 procent. Het gaat per bedrijf om een investering tussen 500.000 en 15 miljoen euro.

Brussel wil met het investeringsprogramma, dat op termijn in totaal circa 3 miljard euro zal behelzen, jonge Europese technologiebedrijven helpen sneller te ontwikkelen en traditionele investeerders aan te trekken. Die worden nu nog vaak afgeschrikt door de risico’s. Ook moet de nieuwe financieringsstrategie helpen de concurrentieachterstand met de Verenigde Staten en Azië weg te werken. Daar hebben durfkapitalisten vaak de beschikking over grotere fondsen dan in de EU.

De commissie verwacht binnenkort met meer bedrijven in zee te gaan. Een ervan is Hiber uit Delft, dat werkt aan een satellietnetwerk dat slimme apparaten (het Internet of Things) in de gaten kan houden. Het kabinet heeft het project uitgeroepen tot een Nationaal Icoon, wat betekent dat Hiber steun krijgt van de overheid bij het vinden van geld en het opbouwen van een netwerk. (ANP)

 


 

ARM-overname door Nvidia onder vergrootglas

Andrea Coscelli
Andrea Coscelli © gov.uk

De Britse concurrentiewaakhond CMA gaat onderzoek doen naar de miljardenovername van chipontwerper Arm door het Amerikaanse chipconcern Nvidia. Het gaat om het eerste grote mededingingsonderzoek in het Verenigd Koninkrijk sinds de Britten vorige week de Europese interne markt verlieten. Voorheen lieten de Britten dit soort grote zaken voor een belangrijk deel aan Europese autoriteiten in Brussel over, maar dat kan door de brexit niet meer.

Met de deal is zo'n 40 miljard dollar gemoeid. Arm is daarmee het meest waardevolle technologiebedrijf in Groot-Brittannië. Er bestonden al langer zorgen over de deal omdat Nvidia rechtstreeks concurreert met klanten van Arm, zoals chipconcerns Qualcomm, Intel en AMD. En Arm is een belangrijke toeleverancier in de branche.

Arm, dat sinds 2016 in handen is van het Japanse conglomeraat SoftBank, maakt zelf geen chips, maar ontwikkelde een soort blauwdruk voor processors, de zogeheten instructieset. Aan de hand van die blauwdruk ontwerpt het bedrijf steeds nieuwe, snellere chips. Die ontwerpen verkoopt het dan aan chipmakers die ze zelf kunnen maken of aan kunnen passen. Vrijwel alle smartphones ter wereld werken op Arm-chips. Nvidia wil met de vorig jaar aangekondigde overname graag leidend worden op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

"De chiptechnologie-industrie is miljarden waard en cruciaal voor veel van de producten die we het meest gebruiken in ons dagelijks leven", stelt CMA-topman Andrea Coscelli. "We zullen nauw samenwerken met andere mededingingsautoriteiten over de hele wereld om de impact van de deal zorgvuldig te overwegen en ervoor te zorgen dat deze er uiteindelijk niet toe leidt dat consumenten te maken krijgen met duurdere producten of producten van mindere kwaliteit."

Het onderzoek van de CMA blijft beperkt tot de concurrentieaspecten van de transactie. Dan gaat het bijvoorbeeld om de vraag of Arm straks niet opeens de prijzen voor zijn ontwerpen flink zal verhogen. De deal wordt ook nauwlettend in de gaten gehouden door de Britse regering. Die heeft eerder al aangegeven garanties te willen dat de werkgelegenheid bij Arm gehandhaafd blijft. (ANP)

 


 

'Regering-Trump wil Alibaba en Tencent op zwarte lijst zetten'

Donald Trump
Donald Trump © Whitehouse.gov

De regering-Trump overweegt ook het Chinese webwinkelconcern Alibaba en internetbedrijf Tencent op een zwarte lijst te zetten. Diverse Amerikaanse media melden op basis van ingewijden dat er gedacht wordt aan een toevoeging van de twee aan de lijst van de Chinese bedrijven die eigendom zijn of gecontroleerd worden door het Chinese leger. Als dat gebeurt zouden Amerikanen geen geld meer mogen beleggen in de bekende bedrijven.

Het is niet voor het eerste dat Trump en de zijnen Chinese ondernemingen aanpakken. Verschillende bedrijven, waaronder techconcern Huawei staan vanwege vermeende spionagepraktijken al op de zwarte lijst. De laatste tijd worden er steeds meer bedrijven in de ban gedaan.

Door de ondernemingen zelf en door de overheid is nog niet op de berichten gereageerd. Maar beleggers schrokken van het nieuws. Op de beurzen in New York zakten de koersen van Tencent en Alibaba tot meer dan 5 procent.

Donald Trump probeert in de laatste weken naar zijn presidentschap duidelijk de teugels aan te trekken in de harde lijn richting China. De president heeft met een nieuw decreet ook al transacties met diverse Chinese apps verboden. Dat raakt onder andere betaalapp WeChat Pay van Tencent. Met zijn beleid zorgt Trump kort voor het aantreden van zijn opvolger Joe Biden voor oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten.

Eerder op de dag werd ook al bekend dat de Amerikaanse beursnoteringen van drie grote andere Chinese bedrijven, namelijk China Mobile, China Telecom en China Unicom Hong Kong, alsnog moeten worden geschrapt. Washington beschuldigde deze bedrijven eerder al van nauwe banden met het Chinese leger.

Alibaba komt uit de koker van de bekende Chinese multimiljardair Jack Ma. Die is de laatste tijd ook in het nieuws omdat hij spoorloos verdwenen lijkt. Hij is sinds oktober niet meer in het openbaar gezien, in samenhang met toenemende druk van Chinese autoriteiten op het bedrijf. Ma zou zich te kritisch hebben uitgelaten over overheidsreguleringen in China. Eerder blokkeerden toezichthouders in het Aziatische land een megabeursgang van Alibaba-dochter Ant Group. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.