Innovatie & Strategie

Windows
IE11 op Windows 10

IE-engine blijft in Windows zitten

Einde voor Internet Explorer, maar niet voor de browserengine.

© Microsoft
20 mei 2021

Einde voor Internet Explorer, maar niet voor de browserengine.

Microsoft kondigt aan dat het Internet Explorer op 15 juni volgend jaar met pensioen stuurt. De onderliggende, zelfontwikkelde browserengine blijft wel aanwezig in Windows. Terwijl de support voor IE11 wordt afgekapt, blijft de MSHTML/Trident-engine nog wel ondersteund. Voor legacy-apps bij bedrijven, van eigen makelij of van derden.

Het uitfaseren van Microsoft's eervorige browser is al geruime tijd gaande, maar verloopt moeizaam. Eerder dit jaar heeft AG Connect ontdekt dat bepaalde bestandstypes en (web)protocollen nog gekoppeld zijn aan IE, op Windows 10 mét andere browsers geïnstalleerd. Andere browsers, inclusief Microsofts IE-opvolger Edge, nemen die koppelingen niet over - of zijn niet in staat om die bestandstypes en protocollen af te handelen.

Volgende fase in IE-exit

"De toekomst van Internet Explorer op Windows 10 zit in Microsoft Edge", luidt de titel van Microsofts nieuwste blogpost over zijn browserstrategie. Topman Sean Lyndersay, die Partner Group Manager is voor de Edge-browser, haalt daarin het aankomende supporteinde van clouddiensten Microsoft 365 voor IE11 aan. Dat is één van de stappen in de geleidelijke beweging weg van de 25 jaar oude browser.

"Vandaag zijn we bij de volgende fase van die reis: we kondigen aan dat de toekomst van Internet Explorer op Windows 10 zit in in Microsoft Edge. Niet alleen is Microsoft Edge een snellere, veiligere en modernere browserervaring dan Internet Explorer, het is ook in staat om een kernpunt te adresseren: compatibiliteit voor oudere, legacy websites en applicaties."

Internet Explorer Inside

De huidige, tweede incarnatie van Edge - gebaseerd op de Chromium-kern van Google's Chrome-browser, heeft namelijk een IE-modus ingebouwd. Dat omvat ook de oude ActiveX-technologie van Microsoft. Om deze IE-compatibiliteit in Edge mogelijk te maken, blijft de onderliggende browserengine van de eervorige Windows-webbrowser aanwezig in het besturingssysteem.

In een andere blogpost geeft de softwareleverancier dan ook aan dat de pensionering en supportafkapping voor IE11 níet geldt voor MSHTML/Trident. Die engine is 'out of scope' voor deze aankondiging nu. De MSHTML/Trident-engine, die oorspronkelijk door Microsoft is ontwikkeld voor Internet Explorer, blijft ondersteuning krijgen van Microsoft. Hetzelfde geldt voor WebOC, wat zogeheten Web Browser Controls faciliteert voor oude webapplicaties.

'Blijft gewoon werken'

"Als je een op maat gemaakte of third-party app hebt die vertrouwt op het MSHTML-platform dan kun je verwachten dat die blijft werken", schrijft productmarketingmanager Egic van Aelstyn in die technische blogpost. Microsoft blijft IE mode in Edge ondersteunen tot zeker 2029. Het bedrijf belooft zeker een jaar van tevoren te melden wanneer het dit IE-in-Edge met pensioen gaat sturen.

"Voor toekomstige app-ontwikkeling raden we gebruik van WebView2 aan." AG Connect heeft diverse vragen uitgezet bij Microsoft over de exacte implicaties en uitwerking van de IE-pensionering en het behoud van de onderliggende browserengine.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.