Loopbaan

Carriere
Onderwijs

ICT-studenten Hogeschool van Amsterdam kunnen lesbevoegdheid halen

Speciaal traject tegen lerarentekort is vanaf komend collegejaar beschikbaar.

24 mei 2022

Speciaal traject tegen lerarentekort is vanaf komend collegejaar beschikbaar.

De Hogeschool van Amsterdam biedt studenten van de opleiding HBO-ICT voortaan de mogelijkheid om binnen de normale studieduur een tweedegraadslesbevoegdheid te behalen. Daarmee kunnen zij na hun opleiding ook lesgeven op het vmbo, mbo en de onderbouw van havo en vwo. De Algemene Onderwijsbond AOb maakte vorige week bekend dat er een enorm tekort is aan informaticadocenten in het voortgezet onderwijs. Eerder bleek uit een rondgang van AG Connect al dat ICT-docenten ook op vervolgopleidingen lastig te krijgen zijn.

Maar liefst één op de vier vacatures voor informaticadocenten in het voortgezet onderwijs kan niet worden vervuld, aldus de AOb. Over vier jaar is dat waarschijnlijk twee op de vier. Volgens de AOb gaan ervaren docenten met pensioen en is er weinig nieuwe aanwas. En ook op het hbo en mbo zijn er problemen, constateerde AG Connect vorig jaar met rondgangen. Op het hbo stonden in november zeker 100 vacatures open, op mbo's waren dat er zo'n negentien. "Het is opboksen tegen het bedrijfsleven”, vertelde Anita Bosman, directeur instituut voor ICT bij Hogeschool Utrecht, over de uitdagingen. 

Lesgeven én bedrijfsleven in

De opleiding HBO-ICT en de faculteit Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) sloegen de handen ineen om dit tekort te helpen oplossen. ICT-studenten kunnen vanaf komend collegejaar een speciaal traject volgen, dat samen met de lerarenopleiding is opgezet. Dat traject bestaat uit een combinatie van een themasemester genaamd Teaching ICT, gevolgd door een minor Docent ICT. Daarmee halen studenten binnen de reguliere studieduur zowel een tweedegraads lesbevoegdheid als een diploma waarmee ze in het bedrijfsleven terecht kunnen.

Studenten leren tijdens het traject onder meer hoe je een les ontwikkelt, hoe je scholieren motiveert en hoe je hun kennis kunt toetsen. De vakken worden gegeven door een docent HBO-ICT en een docent van de HvA-lerarenopleiding Mens en Technologie. Ook lopen studenten in het traject stage op een middelbare school.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.