Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-studenten Hogeschool van Amsterdam kunnen lesbevoegdheid halen

De Hogeschool van Amsterdam biedt studenten van de opleiding HBO-ICT voortaan de mogelijkheid om binnen de normale studieduur een tweedegraadslesbevoegdheid te behalen. Daarmee kunnen zij na hun opleiding ook lesgeven op het vmbo, mbo en de onderbouw van havo en vwo. De Algemene Onderwijsbond AOb maakte vorige week bekend dat er een enorm tekort is aan informaticadocenten in het voortgezet onderwijs.
Kennis
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Eerder bleek uit een rondgang van AG Connect al dat ICT-docenten ook op vervolgopleidingen lastig te krijgen zijn.

Maar liefst één op de vier vacatures voor informaticadocenten in het voortgezet onderwijs kan niet worden vervuld, aldus de AOb. Over vier jaar is dat waarschijnlijk twee op de vier. Volgens de AOb gaan ervaren docenten met pensioen en is er weinig nieuwe aanwas. En ook op het hbo en mbo zijn er problemen, constateerde AG Connect vorig jaar met rondgangen. Op het hbo stonden in november zeker 100 vacatures open, op mbo's waren dat er zo'n negentien. "Het is opboksen tegen het bedrijfsleven”, vertelde Anita Bosman, directeur instituut voor ICT bij Hogeschool Utrecht, over de uitdagingen.

Lesgeven én bedrijfsleven in

De opleiding HBO-ICT en de faculteit Onderwijs en Opvoeding van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) sloegen de handen ineen om dit tekort te helpen oplossen. ICT-studenten kunnen vanaf komend collegejaar een speciaal traject volgen, dat samen met de lerarenopleiding is opgezet. Dat traject bestaat uit een combinatie van een themasemester genaamd Teaching ICT, gevolgd door een minor Docent ICT. Daarmee halen studenten binnen de reguliere studieduur zowel een tweedegraads lesbevoegdheid als een diploma waarmee ze in het bedrijfsleven terecht kunnen.

Studenten leren tijdens het traject onder meer hoe je een les ontwikkelt, hoe je scholieren motiveert en hoe je hun kennis kunt toetsen. De vakken worden gegeven door een docent HBO-ICT en een docent van de HvA-lerarenopleiding Mens en Technologie. Ook lopen studenten in het traject stage op een middelbare school.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in