Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT belangrijk onderdeel in nieuw personeelsbeleid Rijk

In het nieuwe strategische personeelsbeleid van het Rijk speelt ICT een belangrijke rol. Zowel bij het werven en behouden van ICT’ers als het opdoen van ICT-kennis door ambtenaren. Dat blijkt uit een Kamerbrief die minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Arbeidsmarktcampagne Werken voor Nederland
© SSC-ICT
SSC-ICT

Het nieuwe strategisch personeelsbeleid 2025 van het Rijk heeft zeven focuspunten, schrijft de minister. Reden om het personeelsbeleid te vernieuwen is om een aantrekkelijke werkgever te blijven. “De arbeidsmarkt trekt steeds verder aan, waardoor het de komende jaren lastiger wordt talent aan te trekken. Tegelijkertijd vergrijst het Rijk, is er meer vraag naar werknemers in hogere schalen, wordt de samenleving steeds diverser en wordt het steeds moeilijker ICT’ers aan te trekken.”

Daarnaast hebben technologische ontwikkelingen en big data gevolgen voor de aard van het werk, schrijft de minister. “Deze ontwikkelingen zijn slechts ten dele voorspelbaar, en daarmee zijn de effecten op de arbeidsmarkt van het Rijk niet geheel bekend. De impact van technologisering zal per onderdeel verschillen. Het Rijk kan medewerkers zo veel mogelijk voorbereiden op deze ontwikkeling door scholing en loopbaankansen aan te bieden; medewerkers hebben de verantwoordelijkheid om in te spelen op de veranderende omgeving door zelf te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.”

En ook de vraag naar ICT’ers is niet alleen steeds groter, hij verandert ook, zegt Ollengren. “Robots zijn ondertussen steeds vaker in staat om cognitieve routinetaken, zoals administratief werk, over te nemen. Een gevolg hiervan is onder meer dat er steeds meer vraag is naar hoogopgeleide ICT’ers in Nederland. De afgelopen paar jaar wordt ook bij het Rijk in de meeste vacatures gevraagd naar ICT’ers en juristen.”

Aantrekkelijke werkgever

Een van de focuspunten is het daarom positioneren van het Rijk als aantrekkelijke werkgever. Omdat de ICT een van de beroepsgroepen is waar schaarste speelt, krijgt deze beroepsgroep in het personeelsbeleid extra aandacht. Zo zal bij ICT-vacatures de diversiteit en complexiteit van het werken aan projecten worden benadrukt. Ook zijn er twee traineeprogramma’s, het Rijks ICT traineeprogramma en het Rijks Data Science Programma, aldus Ollongren. De minister schrijft verder dat vacatures sneller worden opgesteld voor externen en bij functies waar sprake is van krapte op de arbeidsmarkt zal worden gewerkt met arbeidsmarkttoeslagen.

Een ander focuspunt is wendbare medewerkers en een wendbare organisatie. Voor 2019 moeten organisaties een aangepaste meerjarige personeelsplanning waarbij ze expliciet ingaan op de vraag wat de invloed is van technologische ontwikkeling op het werk, en hoe hier adequaat op ingespeeld kan worden. “Ter ondersteuning wordt een nadere analyse naar de (toekomstige) arbeidsmarkt van de Rijksoverheid uitgevoerd. Hierbij gaat in het bijzonder aandacht uit naar de effecten van technologische ontwikkelingen op taken en functies binnen de specifieke context van de arbeidsmarkt van het Rijk tegen de achtergrond van een toenemende krapte op de arbeidsmarkt voor de komende jaren.”

In het kader van permanente ontwikkeling worden ook niet-ICT’ers bij de overheid bijgeschoold in ICT, schrijft de minister. Dat gebeurt binnen een RijksAcademie voor Digitalisering en Informatisering Overheid om de kennis en kunde van ambtenaren op het i-domein te vergroten. En ze schrijft ook over een opleidingsprogramma voor iedere startende leidinggevende, waarin aandacht wordt besteed aan onder meer het belang van ontwikkeling mobiliteit en ICT.

Het strategisch personeelsbeleid wordt de komende jaren verder uitgewerkt en daarna samen met medewerkers, lijnmanagers, medezeggenschap, vakbonden en HR-directeuren vormgegeven en geïmplementeerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in