Innovatie & Strategie

Juridische zaken
gevecht

Huawei vecht Amerikaans verbod aan

Huawei noemt vermeend risico ‘cyberuitbuiting’ ongegrond. 

© Shutterstock
19 september 2019

Huawei noemt vermeend risico ‘cyberuitbuiting’ ongegrond. 

Huawei opent deze week de aanval tegen de Amerikaanse wet die het overheidsinstanties en bedrijven verbiedt om Huawei-producten te kopen. Het Chinese bedrijf wil de federale rechter overtuigen dat de wet een ongrondwettelijke poging is van het Congres om de Chinese telecomreus te weren in de Verenigde Staten.

De rechtszaak gaat over een verbod dat vorig jaar van kracht is geworden voor onder andere overheidsinstanties om Huawei-producten te kopen vanwege het vermeende risico van ‘cyberuitbuiting’ door China. Dit meldt het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Volgens de regering van de Verenigde Staten werkt het techbedrijf samen met de Chinese overheid. De VS hebben Huawei daarom op een zwarte lijst gezet. Het Chinese bedrijf vindt echter dat het gestraft wordt in het kader van de lopende handelsoorlog tussen de VS en China. Via de federale rechter wil het bedrijf dit nu rechtzetten.

Bewijs veiligheidsrisico?

Alhoewel de huidige rechtszaak alleen gaat over de vraag of het constitutioneel rechtmatig was dat het Congres de anti-Huawei wet heeft aangenomen, wil Huawei met name testen welk bewijs de VS hebben dat het bedrijf een nationaal veiligheidsrisico zou vormen. Huawei ontkent dat zijn producten voor spionagedoeleinden kunnen worden gebruikt én het ontkent dat het samenwerkt met de Chinese regering.

Als Huawei deze zaak wint en als dan het verbod nietig wordt verklaard, kan dit gevolgen hebben voor de handelsoorlog tussen de VS en China. Want hoewel de Trump-regering tegenstrijdige signalen afgeeft over de veiligheid van Huawei, gebruikt het de sancties tegen het bedrijf ook in de handelsbesprekingen met China. Maar voor Huawei wordt het niet makkelijk om de rechter te overtuigen. In een zaak met enkele parallellen met Huawei bevestigde het Amerikaanse hof van beroep in Washington vorig jaar dat het Russische cyberbeveiligingsbedrijf Kaspersky Lab niet onwettig het doelwit was van een soortgelijke wet.

Hechte banden Chinese leger

De VS beweert bovendien dat het niet over één nacht is gegaan. De bezorgdheid van het Congres dat Huawei door de Chinese overheid kan worden gebruikt om in te breken in telecommunicatienetwerken, is geen ontwikkeling van de ene op de andere dag. Volgens een rapport van het ministerie van Defensie uit 2009 heeft Huawei hechte banden met het Chinese leger.

Met de opkomst van 5G draadloze technologie en de verwachte exponentiële groei van apparaten die met internet zijn verbonden, zal de behoefte om telecommunicatienetwerken te beschermen tegen mogelijke cyberdreigingen alleen maar toenemen, aldus de VS. En hoewel de markt van Huawei in de VS zeer beperkt is, zal deze rechtszaak nauwlettend worden gevolgd door andere landen die overwegen of de apparatuur van het bedrijf in hun 5G-netwerken kan worden toegelaten of niet.

Nederland landenneutraal

Tot nu toe hebben slechts enkele landen de ban die de regering Trump voorstaat, overgenomen. Naast Australië heeft ook Polen zich door de Amerikanen over laten halen om Huawei te weren voor hun 5G-infrastructuur. Nederland hanteert een landenneutrale aanpak, zo heeft minister Grapperhaus deze week laten weten. Formeel worden dus noch Huawei noch China geweerd.

De aanpak van het kabinet betekent dat elke leverancier – ongeacht land van herkomst – moet voldoen aan de extra hoge eisen die worden gesteld aan leveranciers van diensten en producten in de kritieke onderdelen van de telecomnetwerken. Overigens staat dit wel haaks op advies van de AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) en MIVD (Militiaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst), die eerder adviseerden juist gericht telecomapparatuur van bepaalde leveranciers, waaronder Huawei, te vermijden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.