Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ook Polen houdt Huawei buiten 5G-plannen'

Polen staat op het punt om Huawei uit te sluiten uit de kern van het eigen toekomstige 5G-netwerk. Dat meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen binnen de Poolse overheid. Aanleiding zou de recente arrestatie van een Huawei-medewerker in het land zijn, die verdacht wordt van spionage voor de Chinese overheid.
© Huawei
Huawei

“Wanneer iemand wordt verdacht van spionage, is dat het einde van de discussie. Ik denk niet dat de Chinezen in het Poolse 5G-netwerk aanwezig zullen zijn”, verklaarde een Poolse overheidsfunctionaris, die verder anoniem wenste te blijven, tegenover Reuters

Twee weken geleden maakte Polen bekend dat het een Huawei-medewerker heeft gearresteerd op verdenking van spionage, waarna Huawei de man ontsloeg. De verdachte heeft zelf altijd ontkent een spion voor de Chinese overheid te zijn.

Ook Duda zinspeelt

Ook de president van Polen, Andrzej Duda, deed een duit in het zakje als het gaat om zinspelen op de uitbanning van Huawei. “Ik voel absoluut meer voor de samenwerking met Europese bedrijven of met bedrijven uit de VS, dan met producenten uit Azië”, zo de Poolse president op de Poolse website money.pl.

Polen is niet het eerste land dat naar verluidt Huawei zou willen uitbannen. Eerder gingen er al geluiden op over een uitbanning van Huawei-apparatuur door de Duitse overheid en inmiddels hebben de overheden van Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië al besloten niet met de leverancier in zee te gaan.

Ook in Groot-Brittannië wordt Huawei niet meer meegenomen in de kern van zowel het 4G- als het 5G-netwerk. Maar hier zouden vooral strategische keuzes aan ten grondslag liggen. 

Andere leveranciers

De Poolse overheid is volgens Reuters op dit met de Europese Unie en Noord-Amerikaanse bondgenoten aan het overleggen over de vervolgstappen in het keuzeproces voor betrouwbare 5G-leveranciers, maar een uitspraak over de keuze voor toekomstige leveranciers is er nog niet. 

Het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson zijn de twee grootste spelers in de Europese markt die eventueel 5G-hardware kunnen leveren voor het netwerk in Polen, wat de grootste economie draait in Oost-Europa.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in