Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei kondigt universeel HarmonyOS-besturingssysteem aan

Huawei heeft zijn langverwachte, zelfontwikkelde besturingssysteem uit de doeken gedaan. De software gaat in China HongmengOS heten en krijgt voor de rest van de wereld de naam HarmonyOS. Volgens Huawei is het besturingssysteem onder andere geschikt voor IoT, smartphones en slimme luidsprekers.

De introductie van HarmonyOS vond plaats op Huawei's jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie in China. Het besturingssysteem is al een paar jaar in ontwikkeling en is in eerste instantie vooral bedoeld voor Internet of Things (IoT)-apparaten als slimme lampen, sensoren en luidsprekers. Huawei gebruikt een microkernel en geen Linux-kernel, welke de basis vormt van het Android-besturingssysteem. Later dit jaar verschijnen er slimme televisies met HarmonyOS, waaronder een of meerdere modellen van dochtermerk Honor.

Eigen software als Android-alternatief

Misschien wel belangrijker is dat de software ook werkt op smartphones en tablets. Dit maakt HarmonyOS een alternatief voor Android, dat Huawei al jaren installeert op zijn smartphones. Door een Amerikaans handelsverbod is er onzekerheid of Huawei in de toekomst gebruik kan blijven maken van Android, dat afkomstig is van het Amerikaanse Google. Huawei is de op een na grootste smartphonefabrikant ter wereld en zegt al maanden dat Android de absolute voorkeur houdt. Smartphones uitbrengen met HarmonyOS is plan B, mocht de toegang tot Android worden ingetrokken. Volgens de fabrikant kan de overstap naar HarmonyOS 'binnen twee dagen' gemaakt worden. 

'Smartphone met HarmonyOS in de maak'

Of Huawei daar werkelijk zo over denkt, is niet duidelijk. Eerder deze week meldde de Global Times dat Huawei dit najaar een midrange smartphone uitbrengt die draait op HongmengOS. Dit zou betekenen dat het toestel in China uitkomt. Volgens de bron gaat de telefoon omgerekend 260 euro kosten, zijn er al miljoenen exemplaren gefabriceerd en wil Huawei vooral ontwikkelaars en gebruikers kennis laten maken met zijn eigen besturingssysteem.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in