Innovatie & Strategie

Branche
Huawei-CEO Ren Zhengfei

Huawei gaat voor omslag naar software, vanwege sancties VS

Chinese hardwarereus ambieert transformatie naar softwarehuis.

Huawei-oprichter Ren Zhengfei © Huawei
25 mei 2021

Chinese hardwarereus ambieert transformatie naar softwarehuis.

De Chinese telecomleverancier Huawei is uit op een fundamentele nieuwe koers door zich om te toveren tot softwareproducent. Oprichter en CEO Ren Zhengfei roept zijn werknemers op om zich te focussen op software, omdat die industrie volgens hem niet binnen de grip van de Verenigde Staten valt.

De hoogste baas van de leverancier van netwerkapparatuur stelt dat Huawei zich als softwarebedrijf onafhankelijker en met meer autonomie kan bewegen. Zijn personeel krijgt de uitdaging om de wereld aan te voeren in software, om daarmee ook de hardwaresancties van de VS te kunnen vermijden. De door president Joe Biden aangehouden ban op hardwareleveringen aan Huawei.

Toeleveringsketen

Zhengfei's strategiewijziging voor Huawei wordt gemeld door Reuters. Dat Amerikaanse persbureau heeft een interne memo van de topman ingezien. De oprichter en CEO stelt daarin dat de focus op software is ingegeven omdat toekomstige ontwikkeling op dat gebied buiten het bereik van de regering van de VS grip ligt. Veel fundamentele hardwaretechnologie is qua eigendom, patenten en rechten in handen van Amerikaanse bedrijven.

Op softwaregebied geldt er momenteel echter ook enige mate van afhankelijkheid aan de VS. Zo kan Huawei niet meer smartphonebesturingssysteem Android gebruiken, omdat dat afkomstig is van het Amerikaanse Google. Dit heeft samen met het verbod op chipleveringen aan Huawei gezorgd voor het ineenstorten van de smartphone-activiteiten van het Chinese telecombedrijf. Dochterbedrijf Honor is eind vorig jaar al afgestoten om het te redden van de ondergang.

Android-ecosysteem repliceren

Huawei werkt al geruime tijd aan een eigen besturingssysteem voor smartphones. Dat HarmonyOS moet dan Android vervangen op toestellen van de Chinese producent. Naast het besturingssysteem zelf moet Huawei ook de diverse online-diensten van Google zien te repliceren of vervangen waar apps op voortbouwen. De eerder door president Donald Trump opgelegde sancties omvatten namelijk ook de zogeheten Google Mobile Services.

De nieuwe softwarestrategie van Zhengfei is gericht op markten buiten de Verenigde Staten. Naast de omvangrijke thuismarkt China omvat dat ook overige delen van Azië, plus Afrika en Europa. "Zodra we Europa, Asia-Pacific en Afrika domineren, en als Amerikaanse standaarden niet overeenkomen met die van ons, en we kunnen de VS niet binnenkomen, dan kan de VS niet ons territorium betreden", schrijft de hoogste baas van Huawei in zijn memo aan werknemers.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.