Overslaan en naar de inhoud gaan

Huawei claimt geavanceerde chipdoorbraak voor China

De Chinese telecom- en elektronicagigant Huawei heeft doorbraken gerealiseerd op het gebied van geavanceerde chipproductie. Daarmee zouden dit jaar al chips op 12 en 14 nanometer gemaakt kunnen worden en staat 10 nanometer op de roadmap. Voor laatstgenoemde superkleine transistormaat zijn tot op heden EUV-machines van het Nederlandse ASML vereist, die niet geleverd mogen worden aan China.
ASML chipmachine
© ASML
ASML

Op aandringen van de Verenigde Staten heeft de Nederlandse overheid in 2020 al besloten om ASML's exportvergunning voor zijn modernste chipproductiemachines in te trekken. Het ging toen om pressie vanuit de regering Trump, maar de huidige Amerikaanse president Biden zet dit beleid tegen China voort. Sinds afgelopen zomer is er druk om ook ASML's oudere machines niet langer naar China te laten gaan.

Chinese techmarkt

Deze Westerse sancties om de technologische opkomst van grootmacht China af te remmen, krijgen nu een tegenslag. De Chinese telecom- en smartphoneleverancier Huawei, die zelf al doelwit is geworden van sancties, heeft technische hordes genomen voor chipproductie met extreem ultraviolet (UEV) licht. Dit blijkt uit een patentaanvraag van het bedrijf, meldt onder meer The Telegraph.

De Chinese techmarkt zou daarmee dan niet langer hard geraakt worden door een gebrek aan geavanceerde ASML-machines. De VS en Nederland zouden daarover recent nog gesprekken hebben gevoerd, in het kader van lopend bilateraal overleg. Eind november hebben experts nog gesteld dat export van ASML beter gecontroleerd moet worden om China's realisering van een hightech-controlestaat tegen te gaan.

Nederlandse wereldleider

Het Nederlandse ASML is wereldwijd marktleider voor apparatuur om chips te fabriceren. Hoe kleiner de nanometermaat voor chips, hoe krachtiger maar ook energiezuiniger die kunnen zijn. Het bedrijf uit Veldhoven heeft eerder al verklaard best goed zonder de grote Chinese markt te kunnen. Andersom is dat minder het geval, zeker naarmate chipproductie in de VS en EU op gang komt én de kloof qua nanometerverschillen groter wordt.

Er is de Chinese overheid dan ook veel aan gelegen om de eigen productie van chipproductiemachines aan te zwengelen. Huawei's dochterbedrijf HiSilicon heeft eerder al ARM-chips voor smartphones gemaakt die enige tijd wel konden concurreren met chips van Qualcomm en MediaTek. Die eigen chips zijn echter gemaakt met ASML-machines. Huawei's patentaanvraag voor eigen EUV-productietechnologie is in november vorig jaar ingediend, maar pas eind december aan het licht gekomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in