Overslaan en naar de inhoud gaan

'VS wil dat Nederland stopt met ASML-chipmachines leveren aan China'

Nederland en de Verenigde Staten gaan naar verwachting deze maand in gesprek over een beperking op de levering van chipmachines door ASML aan China. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van gesprekken met ingewijden.
© ASML
ASML

Daarmee zouden de VS de druk op Nederland verder willen opvoeren om de export naar China vanuit ASML stop te zetten, al verwachten de bronnen niet dat er een overeenkomst zal worden bereikt. Zo heeft Nederland al eerder zijn zorgen geuit over strenge Amerikaanse exportverboden tegen China, vooral op het gebied van chiptechnologie. ASML is op dit gebied een belangrijke speler.

Momenteel mag ASML zijn meest geavanceerde EUV-machines al niet aan China verkopen. Die worden voor het Veldhovense bedrijf steeds belangrijker. Zo kreeg ASML in het derde kwartaal voor 8,9 miljard euro aan bestellingen binnen. Daarvan bestond 3,8 miljard euro uit orders voor EUV-apparaten.

De verkoop van andere producten mag wel gewoon doorgaan, waarmee de leveringen van ASML minder worden beperkt dan die van Amerikaanse concurrenten.

Bilateraal overleg

Volgens een van de ingewijden zou het gesprek deel uitmaken van een lopend bilateraal overleg, waarin ook gesproken wordt over andere onderwerpen aangaande de technologische samenwerkingen tussen de VS en Nederland. Eerder meldden bronnen al aan Bloomberg dat Amerika in gesprek zou zijn met de Europese Unie om gezamenlijk op te trekken op het gebied van sancties tegen China.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in