Overslaan en naar de inhoud gaan

Ministerie wist ruim vooraf van Chinese overname Delfts chipbedrijf

De Nederlandse minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) blijkt ruim vóór de overname van een Delftse startup voor chiptechnologie door een Chinees bedrijf al op de hoogte te zijn geweest. Die koop van Nowi door Nexperia is halverwege november publiekelijk bekend geworden. De VVD heeft Kamervragen gesteld vanwege zorgen over de Nederlandse en Europese positie op chipgebied ten opzichte van grootmacht China.
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

"Was u vooraf bekend met deze overname? Zo ja, wanneer en op welke wijze bent u ingelicht?", hebben Ruben Brekelmans, Queeny Rajkowski en Pim van Strien gevraagd aan EZK-minister Micky Adriaansens. Zij heeft nu geantwoord inderdaad vooraf weet te hebben gehad van de overname, ruim vooraf.

Philips, NXP, Nexperia, China

"In het kader van de aflossing van eerdere verstrekte innovatiekredieten door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is mijn ministerie op 17 augustus 2022 geïnformeerd over de intentie tot het aangaan van een mogelijke acquisitietransactie en op 11 oktober 2022 ingelicht over de op handen zijnde overname", schrijft de bewindsvrouw in haar antwoorden op de Kamervragen.

De inlijving van het Delftse bedrijf voor Nexperia, afgesplitst van NXP (dat zelf ooit is afgesplitst van Philips), is halverwege november bekend geworden. De Chinese eigenaar (elektronicaconcern Wingtech) van de koper is recent een probleem geworden, schreef het FD vorige maand. Dit onder meer door de voorgenomen overname van een chipfabriek in Wales, waar de Britse overheid een probleem in ziet vanwege een mogelijk 'risico voor de nationale veiligheid'.

Chiptekorten en chipoorlog

Productie van chips en innovatie op dit gebied is tegenwoordig van erkend belang voor soevereiniteit, nationale economieën en ook nationale veiligheid. Deze erkenning is te danken aan de internationale chiptekorten, aangejaagd door de coronacrisis, én technologische wedlopen tussen de VS, EU en China. De Delftse start-up die door Nexperia, in handen van het Chinese bedrijf Wingtech, heeft technologie ontwikkeld waarmee chips zonder batterij kunnen functioneren. De chips halen namelijk energie uit hun omgeving, bijvoorbeeld uit trillingen.

De Nederlandse overheid lijkt zich ogenschijnlijk geen zorgen te maken over nationale veiligheid te hebben wat betreft Nowi en Nexperia. Deze schijn bedriegt echter. Minister Adriaansens schrijft namelijk dat de overname is gepleegd vóór de inwerkingtreding van een wet waarbij dergelijke overnames gemeld moeten worden en onderzocht kunnen worden. De koop van Nowi heeft wel haar aandacht én valt mogelijk met terugwerkende kracht nog aan te pakken.

Overname gaat nog onderzocht worden

"De Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames is aangenomen, maar nog niet in werking getreden. Na inwerkingtreding zal bij dergelijke overnames een meldplicht gelden bij het Bureau Toetsing Investeringen van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Vanwege het ontbreken van een wettelijke basis, heb ik op dit moment nog geen onderzoeken kunnen doen op grond van deze wet en heeft er dus geen beoordeling plaatsgevonden van de overname van Nowi."

"De overname van Nowi heeft desalniettemin mijn aandacht. De overname valt binnen de termijn van de terugwerkende kracht van de Wet Vifo. Na inwerkingtreding van deze wet zal ik onderzoeken of de overname van Nowi onder de reikwijdte van de Wet Vifo valt en een beoordeling mogelijk is. Dit wordt bepaald door het antwoord op de vraag of Nowi wel of niet gebruik maakt van sensitieve technologie zoals gedefinieerd in de Wet Vifo."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in