Innovatie & Strategie

Apps
WWDC 2021

Hooggespannen verwachtingen voor Apple's developerconferentie

Developers paaien, privacy pitchen en misschien M2-chips.

© Apple
7 juni 2021

Developers paaien, privacy pitchen en misschien M2-chips.

Vlak voor Apple's grote ontwikkelaarsconferentie WWDC laaien de lekken en geruchten flink op. Het bedrijf komt naar verwachting met grote software-updates voor de iPhone en iPad, plus betere tools voor app-developers. Daarnaast zou de iPad mini terugkeren, zou een draadloos opladende iPad Pro alvast worden aangekondigd, en maakt mogelijk de M2-processor zijn debuut in de MacBook Pro. En Apple benadrukt zijn eigen privacyvriendelijkheid.

De online gehouden conferentie loopt van 7 tot en met 11 juni en is gratis te volgen. WWDC 2021 biedt volgens Apple zelf "een unieke blik op de toekomst van iOS, iPadOS, macOS, watchOS en tvOS". In de aankondiging eind maart van WWDC houdt het bedrijf van CEO Tim Cook het bij algemene mededelingen, maar uitgelekte informatie schetst alvast een beeld.

ARM-migratie Macs

Vorig jaar op WWDC heeft Apple het grote nieuws onthuld van zijn overstap weg van Intel-processors in Macs, naar zelfontworpen ARM-chips. Een dergelijke fundamentele verandering zit naar verluidt nu niet in het verschiet, maar wel een reeks aan aankondigingen waaronder voortbouwen op het nieuwe processorfundament. Zo zou volgens geruchten nu de grotere MacBook Pro een Apple-eigen ARM-processor krijgen.

Mogelijk zou dit niet slechts een 'opgevoerde' Pro-versie van de M1 zijn, maar zelfs een tweede generatie van die Apple-chip op basis van de ARM-architectuur. De kleinere MacBook Pro is net als de MacBook Air en Mac mini als eerste overgegaan van Intel naar Apple Silicon, en desktop all-in-one iMac is recent gevolgd.

Lucratieve appstore-business

Naast de klassieke Mac-business van Apple is er de veel grotere, en lucratievere bedrijfsactiviteit van iOS en de bijbehorende appstore. Over zijn beleid voor apps, en keuring daarvan, ligt Apple nu flink onder vuur. Zowel developers als ook autoriteiten kijken met kritische blik naar Apple's voorwaarden en handhaving daarvan tegen semi-concurrenten.

Op WWDC komt de iPhone-maker naar verwachting niet alleen met versie 15 van iOS, maar mogelijk ook met een afgeleid nieuw besturingssysteem wat dan HomeOS zou heten. Verder staan verbeterede tools voor app-ontwikkelaars op stapel en nieuwe features voor iPads, weet persbureau Bloomberg te melden. Dit moet developers weer nader aan de borst brengen. Hierbij benadrukt Apple - mede voor eindgebruikers - ook ingebouwde features voor bescherming van privacy.

iPad mini 2021?

Tot slot zijn er berichten dat Apple weer een kleinere uitvoering van zijn tablet uitbrengt. De terugkeer van de iPad mini zou daarbij vlot plaatsvinden: na de aankondiging op WWDC deze week zou het apparaat dit jaar nog verkrijgbaar zijn. Om de coronagedreven spurt in zijn tabletverkoop vast te houden, zou Apple ook alvast een draadloos oplaadbare iPad Pro onthullen die dan pas volgend jaar uitgebracht wordt.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Bop 09 juni 2021 15:34

HET grote punt blijft de maffia-konstruktie van Apples 30% 'beschermingsheffing'.

'Wat heb je een leuk huis, en schattige kinderen. Je wilt toch niet dat daar wat mee gebeurt?!'

Ook Google doet dit.

Bop 09 juni 2021 15:31

Deffelluppers zijn een soort ontwikkelaars/programmeurs, zeg maar.
Vond het eerste wel vetter koeler.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.