Beheer

Security
ransomware

Grootste tandartsbedrijf in Nederland betaalt aanvallers losgeld

'Risico voor betrokkenen minimaliseren.'

© CC0 Pixabay.com,  VISHNU_KV
9 augustus 2022

'Risico voor betrokkenen minimaliseren.'

Colosseum Dental Nederland, een Nederlands tandartsbedrijf waar zo'n 120 praktijken bij zijn aangesloten, heeft een som losgeld betaald aan criminelen. Dat meldt het bedrijf op zijn eigen website. Het bedrijf werd vorige week getroffen door een cyberaanval.

Het bedrijf beschrijft dat er inmiddels een onderzoeks- en hersteltraject gaande is met specialisten, maar ook dat er geen andere keuze was dan afspraken maken met de aanvallers over teruggave van de data.  “Alleen op deze manier konden wij op deze korte termijn het risico voor alle betrokkenen minimaliseren en de praktijkvoering relatief snel herstellen.”

Details over de aanval zijn niet vrijgegeven. Wel is er aangifte gedaan bij de politie en er is melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens, zo maakte het bedrijf vorige week al bekend. Dave Maasland, CEO van ESET Nederland, zei toen al tegenover RTL dat de aanval alle kenmerken van een ransomware-aanval in zich heeft. "Het stilvallen van een operatie, niet bij systemen of websites kunnen, aangifte bij de politie en een melding bij de AP, dat wijst allemaal die kant op."

Colosseum Dental Nederland maakt onderdeel uit van de Colosseum Dental Group, de grootste dentale zorgverlener van Europa waar zo’n 800 tandartspraktijken in elf verschillende Europese landen bij zijn aangesloten.

Nederland betaalt veel losgeld

Nederland scoort wereldwijd hoog wat betreft de bedragen die worden neergelegd bij ransomware-aanvallen. Bedrijven in ons land betalen gemiddeld 1,45 miljoen euro losgeld en hebben daarmee de hoogste dwangsom, zo meldde securityleverancier CrowdStrike.

Er wordt in Nederland hard gewerkt om losgeldbetalingen te voorkomen. Het anti-ransomwareproject No More Ransom heeft in vijf jaar tijd  zo'n zes miljoen slachtoffers geholpen en daarmee bijna een miljard dollar aan losgeld bespaard.  

No More Ransom werd in 2016 opgestart als project door onder meer het Europese Cybercrime Centre en de Nederlandse High Tech Crime Unit om slachtoffers van ransomware te helpen. De stichting helpt via voorlichting, maar vooral met een database aan 'decryptors' waarmee computers kunnen worden bevrijd van ransomware.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.