Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljard dollar losgeld bespaard door anti-ransomware project

Het anti-ransomwareproject No More Ransom heeft in vijf jaar tijd zo'n zes miljoen slachtoffers geholpen en daarmee bijna een miljard dollar aan losgeld bespaard. Dat meldt Europol in een persbericht.
ransomware
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

No More Ransom werd in 2016 opgestart als project door onder meer het Europese Cybercrime Centre en de Nederlandse High Tech Crime Unit om slachtoffers van ransomware te helpen. Ook Kaspersky en McAfee hielpen. De stichting helpt via voorlichting, maar vooral met een database aan 'decryptors' waarmee computers kunnen worden bevrijd van ransomware.

'De sleutels die in de No More Ransom databank zitten hebben nu meer dan zes miljoen mensen geholpen om hun bestanden gratis terug te krijgen', zo meldt Europol in een persbericht naar aanleiding van het jubileum.

Steeds meer sleutels

De databank kent momenteel zo’n 121 sleutels waarmee 151 verschillende soorten ransomware te ontsleutelen zijn. Dankzij de tools wordt er uiteindelijk minder geld naar criminelen overgedragen. In totaal is er dankzij de stichting nu zo’n 1 miljard dollar aan ‘losgeld’ bespaard, aldus Europol.

Ransomware-aanvallen zijn in toenemende mate een probleem. Niet alleen cybersecuritybedrijven en vrijwilligersorganisaties als het DIVD zien de ernst hiervan in, maar ook de politie probeert de problemen aan te pakken. Sinds maart dit jaar bestaat daarvoor de Ransomware Taskforce, die ransomware-aanvallen probeert te voorkomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in