Beheer

IT beheer
leen-Chromebooks

Google's interne leenlaptops met Chrome OS nu ook voor derden

Uitleenlaptops met Chrome OS als self-service dienst voor bedrijven.

© Google
18 juli 2018

Uitleenlaptops met Chrome OS als self-service dienst voor bedrijven.

Google benadrukt de bedrijfsbruikbaarheid en veiligheid van zijn pc-besturingssysteem Chrome OS. Een intern programma voor makkelijk meeneembare Chromebooks wordt nu als extern initiatief gebracht. 'Grab and Go' laat werknemers een geprepareerde laptop met Chrome OS zó oppakken en gelijk gebruiken. ICT volgens bibliotheekmodel maar zelfs zonder bibliothecaresse.

De leenbare laptops worden in een bedrijfspand op een centrale positie geplaatst, kant en klaar liggend in een oplaadstation. Werknemers kunnen dan zo'n Chromebook van de stroomstekker halen en meenemen. Chrome OS is dan vooraf ingesteld op gebruik van alleen een zakelijk account, behorend bij het uitlenende bedrijf. Gasttoegang is uitgeschakeld.

ROI in 50 dagen

Intern bij Google zelf is 'Grab and Go' uitgerold in diverse kantoren verspreid over de wereld. De maker van Chrome OS meldt dat zijn uitleenprogramma meer dan 30.000 gebruikers telt, die tezamen in het afgelopen jaar meer dan 100.000 laptopleningen hebben gedaan. Dit heeft qua beheer een flinke besparing opgeleverd, met een snelle ROI (return on investment). De programmabeheerders van 'Grab and Go' schatten dat de initiële investering in de uitrol binnen vijftig dagen al is terugverdiend in tijdsbesparing voor productiviteit, blogt IT operations manager Russ White.

"Ons succes met dit programma heeft ons ertoe gebracht om een gedetailleerde whitepaper uit te brengen om bedrijven te helpen om hun eigen Grab and Go programma's te creëren", schrijft hij. De Google-manager voegt daar gelijk aan toe dat het bedrijf beseft dat niet elke onderneming de benodigde eigen inspanning wil of kan doen om leen-Chromebooks op te stellen en in te voeren. Een turnkey-oplossing voor snelle en makkelijke uitrol is dan nodig. Google biedt dit nu via een early access programma waar bedrijven zich voor kunnen aanmelden.

Mobiele werkers en storingsopvang

Beoogde doelgroepen zijn werknemers die in verschillende bedrijfsvestigingen en/of op andere locaties werken, maar ook mensen die in verschillende diensten werken en met wisselende roosters. Daarnaast mikt Google op non-kantoormedewerkers die slechts af en toe een computer nodig hebben. Ook van toepassing is een noodscenario voor wanneer reguliere computers om wat voor reden dan ook niet functioneren of niet beschikbaar zijn.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.