Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Google SGE voorbeelden

Google vult AI-beloften in met eerste gebruikerstesten

Hoe gaat de volledig nieuwe zoekinterface werken in praktijk?

Voorbeelden van SGE © Google
26 mei 2023

Hoe gaat de volledig nieuwe zoekinterface werken in praktijk?

Google kan niet achterblijven na Microsofts etalage van AI-toepassingen tijdens diens Build-ontwikkelaarsconferentie deze week. Na de aankondigingen van Google over de nieuwe AI-gebaseerde zoekmogelijkheden op de eigen I/O-ontwikkelaarsconferentie begin deze maand, kunnen gebruikers nu zelf ervaren hoe ze in praktijk werken.

Google geeft daartoe gebruikers toegang tot Search Labs, een nieuw bedrijfsonderdeel waar het vernieuwingen aan de zoekmachine eerst met een beperkt aantal gebruikers wil uitproberen. Hoe veel mensen worden toegelaten tot de testfaciliteiten, is niet bekend gemaakt. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden en krijgen dan een uitnodiging wanneer ze aan de beurt zijn. De wachtlijst staat overigens alleen open voor Amerikaanse gebruikers.

Hoewel er meer vernieuwingen bij Search Labs de revue passeren zijn alle ogen gericht op Search Generative Experience (SGE). Dat is Google's antwoord op het offensief waarmee Microsoft probeert de eigen zoekmachine Bing uit de schaduw van Google's zoekmachine te trekken. Uit de demonstraties tijdens I/O blijkt dat Google een stap verder wil gaan dan Microsoft in het transformeren van de zoekervaring. Waar bij Bing de inzet van generatieve AI een tabbladoptie is, naast de reguliere lijst met links in de zoekresultaten, geeft Google SGE een prominente plaats bovenin de zoekresultaten. De lijst met links blijft bestaan, maar zakt onderin uit beeld. Afhankelijk van hoe SGE goede informatie geeft, zullen gebruikers de lijst met links waarschijnlijk nauwelijks meer gebruiken.

Experiment met dynamiek

Overigens zegt Google in de blogpost dat wat nu beschikbaar komt voor testers, een eerste stap is in het toevoegen van generatieve AI aan de zoekmachine. Er volgen vele aanpassingen en verbeteringen volgen naarmate het experiment vordert. Een andere vernieuwing in Search Labs die Google aankondigde is 'Add to Sheets', een mogelijkheid om links in de zoekresultaten direct naar een Google Sheet te kopiëren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.