Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-ambities Google en Microsoft met zoekmachines worden een klimaatramp

Als alle zoekopdrachten die nu door de zoekmachines van Google en Microsoft worden voorzien van een AI-gegenereerd tekstje met de samenvatting van de zoekresultaten, hebben zij maar liefst vijf keer zoveel rekenkracht nodig.
schoorsteen rook

Nu al zijn zoekopdrachten goed voor 1,6 miljard ton broeikasgassen, ofwel 4% van de totale uitstoot ter wereld. Het toevoegen van de rekenintensieve tekstbots zorgt voor een extra uitstoot van vele tonnen CO2, waarschuwt Spaanse computerwetenschapper Carlos Gómez-Rodrígue van de Universiteit van Coruña in Wired.

Microsoft van plan zijn volgende generatie zoekmachine New Bing te voorzien van een ChatGPT-afgeleide bot en Google heeft vergelijkbare plannen met tekstrobot Bard. Ook het Chinese Baidu zou plannen hebben voor het verrijken van de eigen zoekmachine met een AI-gebaseerd hulpmiddel.

Energieverbruik is groeiende

De toevoeging van de AI-gebaseerde eigenschappen aan zoekopdrachten zorgt al tijdens het gebruik van de zoekmachine voor fors extra rekenkracht. Maar bijvoorbeeld ChatGPT is nu nog beperkt tot materiaal dat op internet is geplaatst voor eind 2021 om de belasting van de rekencapaciteit te beperken. Mochten tools als deze echter standaard in zoekopdrachten worden aangeboden, dan zal de zoekmachine up-to-date antwoorden moeten geven. Dat betekent veel extra training van het onderliggende model.

Eerder werd al berekend dat het trainen van GPT-3 1287 MWh aan energie kost en leidt tot 550 ton CO2-uitstoot. Dat is vergelijkbaar met een 550 retourtrips tussen New York en San Francisco.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in